O δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπέγραψα την αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου

Οι σουίτες, οι θέσεις ΑμεΑ και οι… αντιδράσεις.

Ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση νέου τετραώροφου κτηρίου στις εγκαταστάσεις του Παγκρητίου και ο σχεδιασμός εγκατάστασης νέων θέσεων ΑμεΑ, καθώς ο  δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπέγραψαν τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση της σημαντικής αθλητικής υποδομής της Κρήτης. 

Με βάση τον σχεδιασμό που δρομολογείται, η πολιτεία αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μελετών για τα δυο αυτά έργα και ο Δήμος Ηρακλείου αναλαμβάνει να  τρέξει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάθεσή τους. 

Το τετραώροφο κτήριο 

Η πρώτη μελέτη αφορά στην ανέγερση ενός νέου τετραώροφου κτηριακού συγκροτήματος που πρόκειται να κατασκευαστεί στη δυτική πλευρά του Παγκρητίου Σταδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει σουίτες και ένα σύνολο λειτουργικών υποδομών, διασφαλίζουν την επάρκεια του για να διεκδικήσει διεθνούς εμβέλειας αθλητικές διοργανώσεις.

Το κτήριο προορίζεται για να στεγάσει γραφεία, διοικητικούς και συνεδριακούς χώρους, αίθουσες τύπου,  VIP και VVIP, σουίτες κ.ά.  Από τη στιγμή που θα ανατεθεί η μελέτη, το χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθεί είναι 18 μήνες. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 1.002.107,13 ευρώ.  

Θέσεις ΑμεΑ 

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά την χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ του συνόλου των μελετών, των τευχών δημοπράτησης και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τον σχεδιασμό νέων θέσεων ΑμεΑ στο Παγκρήτιο.  

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 88.736 ευρώ. Η  μελέτη ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί σε όλους τους χώρους του ΑμεΑ, μετατρέποντας την κορυφαία αθλητική υποδομή του νησιού στο πιο φιλικό πανελλαδικά στάδιο σε άτομα με ειδικές ανάγκες.    

Η υπογραφή των συμβάσεων 

Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων που έγινε παρουσία του αντιδημάρχου Τχνικών Έργων Γ.  Αναστασάκη, του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Αθλητισμού Κώστα Βαρδαβά και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023 Νίκου Ταμπακάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Eίναι μια σπουδαία ημέρα, καθώς δρομολογείται η περαιτέρω αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου.

Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια και η μετατροπή του σε υπερσύγχρονο και λειτουργικό Στάδιο, θα του δώσει τη δυνατότητα να μπορεί να φιλοξενήσει ξανά σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, ποικίλων αθλημάτων. 

Συνεργαζόμαστε άριστα γι’ αυτό με τον Δήμο Ηρακλείου όπως συνεργαζόμαστε αγαστά με την Περιφέρεια Κρήτης και τους άλλους Δήμους του νομού μας, αλλά και όλης της Κρήτης, υλοποιώντας το όραμά μας για αθλητική ανάπτυξη και συνδυασμό της με τον αθλητικό τουρισμό. 

Η αναβάθμιση και η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, η διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων σε όλα τα αθλήματα, ανεξαρτήτως δημοφιλίας και η συστηματική σύνδεση του αθλητισμού με τον τουρισμό μπορεί να τονώσει ακόμα περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την εθνική οικονομία, αναβαθμίζοντας παράλληλα την αξία του τουριστικού μας προϊόντος». 

Ο δήμαρχος τόνισε από την πλευρά του: «Προχωράμε με τα έργα που ήδη εκτελούνται καθώς και με αυτά που προγραμματίζουμε, στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, επιδιώκουμε να κάνουμε το Ηράκλειο σημαντικό αθλητικό κέντρο της Μεσογείου και το Παγκρήτιο ένα από τα καλύτερα στάδια της χώρας.

Οι δυο συμβάσεις που υπογράψαμε θα συνεισφέρουν ουσιαστικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. υφυπουργό, ο οποίος βρίσκεται εμπράκτως δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια».  

ΚΚΕ: Πρόκληση η υπογραφή των  συμβάσεων όταν τα αθλητικά σωματεία έχουν αποκλειστεί  από τον κρατικό προϋπολογισμό 

Πρόκληση για δεκάδες ποδοσφαιρικά και άλλα αθλητικά σωματεία του Ηρακλείου τα οποία έχουν χρόνια να δουν το χρώμα του… ευρώ ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χαρακτηρίζει την υπογραφή των δύο συμβάσεων η Τομεακη Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η σύμβαση ενός εκατομμυρίου ευρώ μεταξύ του κ Αυγενάκη και του κ Λαμπρινού για την αναβάθμιση της επιχειρηματικής αξιοποίησης του Παγκρητίου αποτελεί πρόκληση για τα δεκάδες ποδοσφαιρικά και άλλα αθλητικά σωματεία του Ηρακλείου τα οποία έχουν χρόνια να δουν το χρώμα του… ευρώ ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Πόσο μάλλον όταν ιστορικά σωματεία και ποδοσφαιρικές ακαδημίες κλείνουν γιατί δεν υπάρχουν γήπεδα στο Ηράκλειο και το Παγκρήτιο Στάδιο το “βλέπουν μόνο με το κυάλι».