Ανοίγει η πλατφόρμα «Arogi» για τις αποζημιώσεις
ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν

Με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία όλοι οι πληγέντες από το μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να τύχουν των ευνοϊκών μέτρων ανακούφισης τα οποία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «arogi.gov.gr»,  σημειώνει στον πρωθυπουργό ο υφυπουργός υπεύθυνος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος «στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να μπορούν να μπαίνουν οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης να κάνουν τις δηλώσεις τους».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις στους σεισμόπληκτους θα χορηγείται, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, με τη μορφή έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, σε πληγέντα φυσικά και νομικά πρόσωπα και πληγείσες νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του ανωτέρω σεισμού, ως ακολούθως:

Για ζημιές σε επαγγελματικές κτηριακές εγκαταστάσεις, που έχουν πληγεί, παρέχεται στον ιδιοκτήτη των κτιριακών εγκαταστάσεων ποσό ύψους, από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ μέχρι δεκατέσσερεις χιλιάδες (14.000) ευρώ, κατά τις ειδικότερα οριζόμενες περιπτώσεις.

Για ζημιές σε κατοικίες και λοιπά κτήρια μη επαγγελματικής χρήσης, που έχουν πληγεί, παρέχεται στους ιδιοκτήτες ποσό ύψους, από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ μέχρι δεκατέσσερεις χιλιάδες (14.000) ευρώ, κατά τις ειδικότερα οριζόμενες περιπτώσεις.

Ειδικώς, για τα φυσικά πρόσωπα, χορηγείται, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, πρώτη αρωγή έναντι αποζημίωσης οικοσκευής, ύψους από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.

Οι ανωτέρω δαπάνες θα βαρύνουν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το συνολικό ποσό πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά δικαιούχο, το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ.

Επίσης θεσπίζονται ακόμα μέτρα στήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων και των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ειδικότερα, χορηγείται ως πρώτη αρωγή, έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών του μέρους Α’ του ν.4797/2021 (περί κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις για θεομηνίες κ.λπ.), έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ ανά επιχείρηση ή φορέα, συμπεριλαμβανομένων και των αναφερόμενων κατηγοριών εκμεταλλεύσεων.

Τίθενται ειδικότερες προϋποθέσεις, καθορίζονται οι σχετικές ηλεκτρονικές διαδικασίες και παρέχονται εξουσιοδοτήσεις για την εφαρμογή των ανωτέρω, η δαπάνη για τα οποία βαρύνει τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ακόμα προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία. Ρυθμίζονται ζητήματα συμψηφισμού και επιστροφής στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντων και κατά περίπτωση εντόκως, των χορηγούμενων εφάπαξ ποσών έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λόγω καθορισμού μικρότερου ποσού μετά από έλεγχο κ.λπ.

Θεσπίζονται για τα ανωτέρω εφάπαξ χορηγούμενα ποσά έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, προνόμια φορολογικού, ασφαλιστικού κ.λπ. χαρακτήρα έναντι του Δημοσίου, των δήμων, των περιφερειών και των ασφαλιστικών ταμείων και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για την’ καταβολή κοινωνικών ή προνοιακών παροχών.