Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το «ρουσφέτι» στον πατέρα του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριου Παπαβασιλείου, στο Βενιζέλειο.
Μεταφέρθηκε μια νεαρή κοπέλα με νόσο του κινητικού νευρώνα, μια ασθενής που είναι κατάκοιτη, με απόλυτη ανάγκη για ησυχία και εξειδικευμένη φροντίδα, από το μονόκλινο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν, σε 8κλινο θάλαμο της χειρουργικής κλινικής, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πατέρας του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο για μια επέμβαση ρουτίνας.
Έγινε μάλιστα, μας ενημέρωσαν εργαζόμενοι, φασαρία στο νοσοκομείο για την επιλεκτική μεταχείριση, αλλά τελικά το μονόκλινο άδειασε για να μπει ο πατέρας του Νεκτάριου Παπαβασιλείου.
Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται καθημερινά, οι μόνοι κανόνες που πρέπει να ορίζουν την προτεραιότητα στις παροχές είναι η βαρύτητα της νόσου και η ευαλωτότητα του ασθενούς. Όχι το επώνυμο, όχι η συγγένεια, όχι η εξουσία.
Όταν η ιδιότητα του «συγγενή στελέχους» γίνεται εισιτήριο για προνομιακή μεταχείριση εις βάρος βαριά πασχόντων, το μήνυμα που εκπέμπεται στην κοινωνία είναι ισοπεδωτικό.
Οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να είναι οι πρώτοι που υπερασπίζονται την ισονομία, αντί να γίνονται αρνητικοί πρωταγωνιστές σε περιστατικά που θυμίζουν άλλες, ξεπερασμένες εποχές με τον «μπάρμπα στην Κορώνη».
Το λιγότερο που απαιτείται είναι μια ξεκάθαρη, επίσημη απάντηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ Κρήτης, καθώς και η μεταφορά της κατάκοιτης ασθενούς σε άλλο μονόκλινο και όχι σε θάλαμο με άλλους 8.
Η υγεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς.
«Μπαλάκι» η ασθενής μεταφέρθηκε σε μονόκλινο της παθολογικής
Τελικά, όπως μάθαμε, η γυναίκα, από το μονόκλινο της Χειρουργικής, πήγε σε 8κλινο θάλαμο της κλινικής και ακολούθησε η μεταφορά σε μονόκλινο της Παθολογικής, αφού η χειρουργική δεν είχε άλλο δωμάτιο με ένα κρεβάτι.
Πρόεδρος Εργαζομένων: Η διοίκηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις
Ο πρόεδρος Εργαζομένων του Βενιζελείου, Δημήτρης Φλυτζανής, επιβεβαίωσε το γεγονός και είπε στην «Π» και το patris.gr ότι αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο και η διοίκηση του νοσοκομείου οφείλει να δώσει εξηγήσεις.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε την ισότιμη μεταχείριση των ασθενών, με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση τις γνωριμίες και τα αξιώματα.
Η διοίκηση του νοσοκομείου πρέπει να εξηγήσει γιατί έβγαλε έξω από το δωμάτιο μια νέα γυναίκα που είναι κατάκοιτη και υποφέρει από ένα πολύ σοβαρό νόσημα».
Άδωνις Γεωργιάδης: Φτιάχνουμε το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών
«Φτιάχνουμε το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών», έγραψε πριν 3 μέρες στη σελίδα του στο facebook ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που μας κάνει συνεχώς να αναρωτιόμαστε αν ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Τι ζητούν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικοί
Υποστελέχωση, κλειστές κλίνες ΜΕΘ, χειρουργεία εκτός λειτουργίας, εξουθενωμένο προσωπικό και πολίτες που ταλαιπωρούνται συνθέτουν το καθημερινό σκηνικό, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, παρά το γεγονός ότι το Βενιζέλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων της χώρας σε προσέλευση ασθενών, οι ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Από τις 1.363 οργανικές θέσεις, σήμερα υπηρετούν μόλις 1.180 εργαζόμενοι, αφήνοντας 183 κενά που καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του.
Ιατρικό προσωπικό: Υπηρετούν 344 γιατροί έναντι 368 οργανικών θέσεων (18 κενά).
Νοσηλευτικό προσωπικό: Η μεγαλύτερη «πληγή», καθώς καταγράφονται 109 ελλείψεις (υπηρετούν 488 από τις 597 προβλεπόμενες θέσεις).
Τεχνική Υπηρεσία: Μετρά 15 κενά (39 υπηρετούντες αντί για 54).
Λοιπό και διοικητικό προσωπικό: Παρά τη μικρή αριθμητική υπεροχή λόγω συμβάσεων (117 και 197 αντίστοιχα), το μόνιμο διοικητικό προσωπικό παραμένει απελπιστικά λίγο (μόλις 84 μόνιμοι).
Το τίμημα των ελλείψεων αυτών είναι βαρύ. Από τις 15 κλίνες ΜΕΘ, οι 3 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή, η λίστα αναμονής για χειρουργεία μεγαλώνει, καθώς 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές.
Όπως έγραψε η «Π», μέσα σε 1 χρόνο πληρώσαμε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, μόνο στα απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ, γιατί οι πολίτες αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά πρωινά που είναι δωρεάν.
Διευθυντής Χειρουργικής: Παραθέτει το… ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, αλλά δεν λέει λέξη για το «ρουσφέτι» της ΔΥΠΕ
Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου, Θεοφάνης Κοκκινάκης, έστειλε απάντηση στο δημοσίευμα του patris.gr, που αφορά στην προνομιακή μεταχείριση του ασθενή-πατέρα του ΔΥΠΕάρχη.
Όπως έγραψε το patris.gr, μπήκε στο νοσοκομείο για επέμβαση ρουτίνας και του έδωσαν το μοναδικό μονόκλινο της Χειρουργικής Κλινικής, στο οποίο νοσηλευόταν ασθενής με βαρύ νευρολογικό νόσημα.
Για να αδειάσει το δωμάτιο, η νεαρή γυναίκα εσπευσμένα μετακινήθηκε αρχικά σε 8κλινο θάλαμο και στη συνέχεια σε μονόκλινο της Παθολογικής Κλινικής.
Μόνο που ο διευθυντής δεν αναφέρει λέξη για το «ρουσφέτι» στο συγγενικό πρόσωπο του Νεκτάριου Παπαβασιλείου, αλλά παραθέτει το… ιατρικό ιστορικό της ασθενούς με το νευρολογικό νόσημα.
Ο κ. Κοκκινάκης γράφει: «Η συγκεκριμένη ασθενής, Κ.Ο., 28 ετών, προσήλθε στη γενική εφημερία στις 28.05.2026 σε άσχημη κατάσταση με επιπλοκή, μετά από χειρουργική επέμβαση σε άλλο νοσοκομείο.
Οδηγήθηκε αμέσως στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκε πυώδης περιτινίτιδα, λόγω ιστρογενούς διάτρησης του στομάχου, κατά την προσπάθεια τοποθέτησης γαστρονομίας.
Πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση της βλάβης και επανατοποθέτηση της γαστρονομίας.
Η ασθενής, σε κρίσιμη κατάσταση, οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου παρέμεινε μέχρι το Σάββατο 5.06.2026 και κατόπιν μεταφέρθηκε στη Χειρουργική Κλινική, όπου, με δική μου εντολή, νοσηλεύτηκε στο μοναδικό μονόκλινο θάλαμο του νοσοκομείου μας, λόγω της ιδιαιτερότητας του περιστατικού.
Να πούμε εδώ ότι η ασθενής πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, νόσο του κινητικού νευρώνα, και φέρει μόνιμη τραχειοστομία και γαστροστομία.
Σήμερα βρίσκεται στην 9η μετεγχειρητική ημέρα και παραμένει νοσηλευόμενη σε ειδικό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας περισσότερο για κοινωνικούς λόγους και μόνο χθες παρέμεινε σε θάλαμο με άλλους τρεις ασθενείς.
Πιστοί στο καθήκον και στις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας, σώσαμε τη ζωή της και πράξαμε το σωστό για τη συγκεκριμένη ασθενή όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ και της Χειρουργικής Κλινικής και λόγο έχουμε να δώσουμε μόνο στον Θεό και τη συνείδησή μας.
Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Θεοφάνης Γ. Κοκκινάκης
