Ο κ. Ειρηναίος προέτρεψε τους πιστούς να μη φορούν μάσκες
Ο κ. Ειρηναίος προέτρεψε τους πιστούς να μη φορούν μάσκες

Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίου, ο οποίος χθες, στον εορτασμό του Αγίου Τίτου, κάλεσε τους πιστούς να μην φοράνε μάσκες γιατί φυλακίζουν την πίστη τους.

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση, αν και ο ίδιος το επανέλαβε παρουσία κάμερας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτική κάμερα ο κ. Ειρηναίος είπε: «Είμαστε ελεύθεροι στην εκκλησία, δεν είμαστε σκλαβωμένοι. Τουλάχιστον μέσα στο ναό να μη φορούμε. Έξω από το ναό, εντάξει».

Ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, σε δηλώσεις του τόνισε πως ο Αρχιεπίσκοπος δε λειτούργησε, δεν απευθύνθηκε στους πιστούς σε κήρυγμά του αλλά μίλησε σε ΜΜΕ.

Σημείωσε πως όλοι, κλήρος και πιστοί, ακολούθησαν τα μέτρα υποδειγματικά και στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία, τηρούνταν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες.

Τόνισε πως η θέση της Εκκλησίας της Κρήτης είναι ξεκάθαρη, έχει εκφραστεί μέσα από την Ιερά Σύνοδο. Οι ιερείς του νησιού, σύμφωνα με τον πρωτοσύγκελλο, σέβονται όσα προτρέπουν οι επιστήμονες και αποφασίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Έκανε, μάλιστα, λόγο για αήθη επίθεση σε βάρος του κ. Ειρηναίου.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής υποστήριξαν πως ποτέ δεν προέτρεψε ο Άγιος Κρήτης να μην φοράνε μάσκες όσοι μπαίνουν στην εκκλησία γιατί φυλακίζει την πίστη, όπως αναφέρθηκε, αλλά έκανε αναφορά σε όσους δυσφορούν ή δυσκολεύονται όταν φορούν τη μάσκα καλό θα είναι να μην την φοράνε.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Ωστόσο, χθες δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ειρηναίος προέβη σε αντίστοιχη δήλωση.

Όπως είχε γράψει η «Π», αίσθηση είχε προκαλέσει η προτροπή προς το ποίμνιο που βρέθηκε ανήμερα της Παναγίας στο μοναστήρι της Αγκαράθου να βγάλει τη μάσκα του.

Και μάλιστα ο Άγιος Κρήτης δεν το είπε μόνο μια φορά αλλά πολλές κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το εκκλησίασμα δεν… υπάκουσε και συνέχισε να φορά τη μάσκα του, τηρώντας τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.