στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, που πραγματο- ποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη
Προβληματισμός στους δημάρχους από τον νέο νόμο

Έντονο προβληματισμό, αλλά και αναστάτωση έχει προκαλέσει σε όλους τους δήμους της Κρήτης και κυρίως στις μικρότερες παρατάξεις, η επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, που θα ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Το γεγονός ότι για την ψήφιση του νέου νόμου δεν απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή, σε συνδυασμό με το ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σχεδόν καταλήξει στο ότι η πρώτη παράταξη ουσιαστικά θα «τα παίρνει όλα» δημιουργεί πολλά θέματα.

Ήδη οι μικρότερες παρατάξεις βρίσκονται σε εγρήγορση κι ετοιμότητα, ενώ μάλιστα κάποιες από αυτές στην Κρήτη ετοιμάζονται να δημιουργήσουν συνενώσεις συνδυασμών προκειμένου να παραμείνουν στο κάδρο.

Με τον νέο νόμο πάντως, όποιες κι αν είναι οι τελικές ρυθμίσεις που θα προβλέπει, ένα είναι το σίγουρο: σε κανέναν δήμο δεν θα μπορέσουν να φθάσουν ως το τέλος οι περισσότερες από τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότεροι συνδυασμοί και πολύ μικρότερα περιθώρια για λάθη.

Την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά πολύ «μικρά» κόμματα που συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια ως «φωνή αντίδρασης» και τίποτα περισσότερο, τρέμουν με την πιθανότητα η κυβέρνηση να νομοθετήσει ως ελάχιστο όριο εισαγωγής στα δημοτικά συμβούλια το 5%.

Ποιες είναι όμως οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος και για ποιο λόγο επικρατεί τόσο μεγάλη αναταραχή στην Κρήτη;

  1. Προωθείται η κατάργηση της απλής αναλογικής.
  2. Υιοθετείται ελάχιστο ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο για τις δημοτικές παρατάξεις, με την κυβέρνηση να εξετάζει το 5% ή 3%.
  3. Ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής με ποσοστό 40% ή 42% από τον πρώτο κιόλας γύρο.
  4. Ο πρώτος συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, με το Υπουργείο να εξετάζει πιθανά τη μείωση των εδρών στα συμβούλια.
  5. Τα τοπικά συμβούλια ενσωματώνονται στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός να κερδίζει και όλους τους προέδρους των τοπικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταλήξει στους βασικούς άξονες του νέου νόμου και προχωρά τα καίρια διαδικαστικά ζητήματα, καθώς και μια σειρά από άλλα που θεωρούνται κρίσιμα, όπως τελικά το αν θα μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, αν όλοι οι πρόεδροι θα ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου και αν η νίκη με ποσοστά κάτω του 50% από τον πρώτο γύρο θα απαιτεί την προϋπόθεση διαφοράς 5 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο συνδυασμό

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρει σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου προς τους δημάρχους όλης της χώρας, προκειμένου να υπάρξει η αντίστοιχη διαβούλευση.

Στο μεταξύ, χθες το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, που πραγματο- ποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννης Κουράκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανός Πέτσας, οι οποίοι και παρουσίασαν τα βασικά σημεία των αλλαγών για την αυτοδιοίκηση.

Υπουργός και υφυπουργός παράλληλα τόνισαν ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για το θέμα των αρμοδιοτήτων και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, του κώδικα, της καταστατικής θέσης των αιρετών αλλά και του τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης η Περιφερειακή Ένωση Δήμων τόνισε πως θα συμμετάσχει στη διαβούλευση για τον νέο νόμο και θα καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις της, έτσι όπως θα διαμορφωθούν μετά από συζήτηση με τα συλλογικά της όργανα.