Ο νέος σεισμός που εκδηλώθηκε ανοίγει για μια ακόμα φορά το μεγάλο κεφάλαιο των γηρασμένων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, δημόσιων και ιδιωτικών, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και οι αντοχές τους δοκιμάζονται με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί ο έλεγχος των δημοσίων κτηρίων, και τα μέτρα προστασίας τους.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης τονίζει ότι σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ηρακλείου έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στους ελέγχους των σχολικών κτηρίων τα οποία στο σύνολό τους ελέγχθηκαν μακροσκοπικά.
Σε δύο συγκροτήματα που εντοπίστηκαν προβλήματα και συγκεκριμένα στο κτήριο της παλιάς Ακαδημίας αλλά και του Δημοτικού Σχολείου της Φορτέτσας έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στατικής αποκατάστασης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι στα ιδιωτικά κτήρια που εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας υπάρχει μια κρίσιμη παράμετρος που αφορά στις ποινικές ευθύνες που έχουν όσοι δεν τα αποκαθιστούν, οι οποίοι κινδυνεύουν να διωχθούν με εισαγγελική παρέμβαση.
Από τον πλευρά του ο επικεφαλής της open ΤΕΕ, κ. Γ. Ταβερναράκης, τονίζει ότι είναι κρίσιμο ζήτημα στα ιδιωτικά κτήρια που υπάρχουν εντοπισμένα προβλήματα να γίνει άρση της επικινδυνότητας, με ευθύνη των ιδιοκτητών τους που οφείλουν να τα αποκαταστήσουν, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.
Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τα κτήρια του Δημοσίου, ειδικά αυτά που είναι κενά και δεν χρησιμοποιούνται, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής να παρέμβει το Δημόσιο και να δώσει λύση ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάστασή τους.