Τις αυξανόμενες ανησυχίες των επιχειρήσεων-μελών του σχετικά με τις επιπτώσεις του περιορισμένου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων, όπως αυτό ισχύει σήμερα, επαναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης με επιστολή του, στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ο κ. Καρκανάκης επισημαίνει ότι η θεσμοθετημένη κατοχύρωση του ακατάσχετου εισοδήματος το 2014 αποτέλεσε ανάχωμα στις μαζικές κατασχέσεις που είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται, προσφέροντας ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η επακόλουθη μείωση του ακατάσχετοι ποσού, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συνεχίζει να προκαλεί μείζονα προβλήματα και στη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες δυσχεραίνονται να καταβάλουν νομότυπα τη μισθοδοσία στους εργαζομένους με καθαρές αποδοχές άνω των 1.250 ευρώ, επειδή δεσμεύονται τα ποσά άμεσα λόγω κατασχέσεων από οφειλές στο Δημόσιο ή σε τράπεζες.
Δεδομένου οτι σήμερα οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, ο κ. Καρκανάκης ζητεί από τον κ. Πιερρακάκη να εξετάσει θετικά το αίτημα επαναφοράς του ορίου του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων στα 1.500 ευρώ, καθώς και την αντίστοιχη αναπροσαρμογή του ορίου στους δηλωμένους ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς, ιδιαίτερα αφού αυτή η απόφαση δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
« Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ως θεσμικός εκφραστής της επιχειρηματικής κοινότητας του Νομού Ηρακλείου, αισθάνεται την υποχρέωση να σας μεταφέρει τις αυξανόμενες ανησυχίες των επιχειρήσεων-μελών του σχετικά με τις επιπτώσεις του περιορισμένου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων, όπως αυτό ισχύει σήμερα.
Εν προκειμένω, η έννοια του ακατάσχετου εισοδήματος κατοχυρώθηκε θεσμικά για λόγους κοινωνικής προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης ήδη από το 2014, όταν με την ΠΟΛ. 1182/2014 (ΦΕΚ Β’ 2025/25-07-2014), σε εφαρμογή του ν. 4254/2014, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα των φυσικών προσώπων να δηλώσουν έναν μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατατίθενται μισθοί, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα, με όριο προστασίας τα 1.500 ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή αποτέλεσε ανάχωμα στις μαζικές κατασχέσεις που είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται, προσφέροντας ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όμως, το 2015, με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α’ 94/14-08-2015), επήλθαν σοβαρές τροποποιήσεις στο άρθρο 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), και ειδικότερα με την ΠΟΛ. 1222/2015, όπου αφενός μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ, και αφετέρου το όριο του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού (για φυσικά πρόσωπα με έναν δηλωμένο λογαριασμό) μειώθηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.250 ευρώ. Οι τροποποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό την πίεση των τότε δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας, και στόχευαν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου.
Το Επιμελητήριό μας έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από επιχειρήσεις-μέλη μας, οι οποίες δυσχεραίνονται να καταβάλουν νομότυπα τη μισθοδοσία σε εργαζομένους με καθαρές αποδοχές άνω των 1.250 ευρώ, επειδή δεσμεύονται τα ποσά άμεσα λόγω κατασχέσεων από οφειλές στο Δημόσιο ή σε τράπεζες, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι, σήμερα οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα:
- Έχει ήδη ξεκινήσει η αύξηση μισθών και συντάξεων, είτε μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού είτε μέσω των αναπροσαρμογών στις συντάξεις, αλλά και κυρίως της σημαντικής αύξησης του μέσου μισθού.
- Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά λόγω πληθωριστικών πιέσεων, ενεργειακού κόστους, ενοικίων και βασικών καταναλωτικών αγαθών.
- Το υφιστάμενο όριο των 1.250 ευρώ σε καταθέσεις δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.
- Η επαναφορά του ακατάσχετου ορίου στα 1.500 ευρώ δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, καθώς πρόκειται για προστασία ιδιωτικών εισοδημάτων και όχι για δημοσιονομική παροχή.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, σας καλούμε να εξετάσετε θετικά το αίτημα επαναφοράς του ορίου του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων στα 1.500 ευρώ, καθώς και την αντίστοιχη αναπροσαρμογή του ορίου στους δηλωμένους ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει πράξη κοινωνικής και οικονομικής ευθύνης και θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή συνεργασία.»