Τονωτική ένεση με 100 κυβικά νερού ανά ώρα από το φράγμα Αποσελέμη εξασφαλίστηκε με παρέμβαση του δημάρχου Ηρακλείου κ. Λαμπρινού προς τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις των πολιτών που βιώνουν ένα απίστευτο μαρτύριο λόγω της λειψυδρίας και της χαμηλής πίεσης του νερού που προωθείται με διανομή ανά περιοχές.
Οι διαβουλεύσεις του δημάρχου με τα στελέχη του ΟΑΚ άρχισαν από προχθές το βράδυ και ευοδώθηκαν χθες το πρωί, όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τροφοδοτηθεί η πόλη κατά 100 κυβικά ανά ώρα, τα οποία αντιστοιχούν στα 2.400 κυβικά μέτρα ανά ημέρα.
Η συμφωνία αφορά αυστηρά το επόμενο δεκαπενθήμερο, στη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι θα καταφέρει η ΔΕΥΑΗ να ανατάξει την αποδιοργάνωση του συστήματος υδροδότησης της πόλης, που έχει κάνει μαρτυρική τη ζωή εκατοντάδων συμπολιτών μας, καθώς βλέπουν το νερό στις βρύσες των σπιτιών τους να πέφτει σταγόνα σταγόνα, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Η σύσκεψη
Πλήρη ενημέρωση για όλο το σύστημα τροφοδοσίας της πόλης με νερό ζήτησε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΗ με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της επιχείρησης Μανώλη Χαιρέτη. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζήτησε από τα υπηρεσιακά στελέχη να εξαντλούν όλα τα περιθώρια για να εξυπηρετούν τον κόσμο, να δείχνουν κατανόηση και άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών και να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα και ευελιξία τα προβλήματα που εμφανίζονται.
Μετά το τέλος της σύσκεψης αυτό που επίσημα ανακοινώθηκε είναι ότι «η δημοτική αρχή εκτιμά ότι με το συγκεκριμένο μέτρο θα υπάρξει ανακούφιση των περιοχών που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα και βρίσκονται εντός του αστικού ιστού (Ατσαλένιο, οι δρόμοι περιμετρικά του Πολιτιστικού Κέντρου κ.α.)”. Στην περιφέρεια του δήμου, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο δήμαρχος, η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση.
Η αποδιοργάνωση της τροφοδοσίας νερού
Οι μακροχρόνιες πολιτικές δεσμεύσεις των δημοτικών αρχών, που με σιγουριά ανακοίνωναν ότι βάζουν οριστικά τέλος στα προβλήματα υδροδότησης της πόλης, ότι καταργούνται τα ντεπόζιτα και ότι η πόλη θα έχει 24ωρη τροφοδοσία νερού, αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα, καθώς στην πράξη= δεν υπήρχε ένα συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης τροφοδοσίας του νερού. Η διαμόρφωση του σχεδιασμού αυτού αποτελεί σήμερα ζωτική αναγκαιότητα για το Ηράκλειο, που δεν μπορεί να αποδέχεται ερμηνείες του προβλήματος της υδροδότησης, αλλά επιζητά λύσεις.
Είναι πραγματικά τραγικό η πόλη να αναβιώνει σκηνές της 10ετίας του ΄80 και οι πολίτες να κουβαλούν νερό με ντενέκες από τα χαμηλά στα ψηλά σημεία γιατί το νερό δε φτάνει. Όπως καταγγέλλουν πολίτες στην «Π», το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και πρέπει να φτάνει σε όλα τα σπίτια χωρίς εξαιρέσεις, είτε είναι στα ψηλά σημεία της πόλης είτε είναι στα χαμηλά σημεία. Είναι αδιανόητο ο κόσμος να ταλαιπωρείται και να βιώνει τον απάνθρωπο εφιάλτη της έλλειψης νερού. Χαρακτηριστικά τονίζουν ότι περιμένουν κάθε βράδυ να τρέξει το νερό για λίγες ώρες και να βάλουν το μοντεράκι για να γεμίσουν το ντεπόζιτό τους. Αυτό βέβαια ισχύει για τους τυχερούς που έχουν μοντεράκι και μπορούν να ανεβάσουν νερό. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν και δεν μπορούν να αγοράσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Την ίδια στιγμή η πλευρά της ΔΕΥΑΗ ερμηνεύοντας τα γεγονότα συνδέει την απορρύθμιση του συστήματος υδροδότησης της πόλης με την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης, που ασφαλώς είναι αναμενόμενη καθώς διανύουμε ημέρες υψηλών θερμοκρασιών. Για την ακρίβεια καταγράφονται υψηλές καταναλώσεις νερού στις περιοχές των Σταυρακίων των Βουτών, του Μαραθίτη, όπου το πόσιμο νερό χρησιμοποιείται και για τις αρδευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα να προκύψουν απώλειες στην τροφοδοσία του νερού, που δυστυχώς δεν καλύφθηκαν από τις κοντινές γεωτρήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις…