“Απόβαση” στην 7η ΥΠΕ Κρήτης με ναυλωμένα λεωφορεία επρόκειτο να κάνουν σήμερα φορείς και κάτοικοι της Σητείας ζητώντας να μπει τέλος στη διάλυση του νοσοκομείου, ωστόσο μετά την ανακοίνωση ότι θα επισκεφθεί τη Σητεία ο υπουργός Υγείας, θα μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους στο νοσοκομείο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες βράδυ αναφέρουν:
“«Με αφορμή την αιφνίδια επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη στη πόλη μας, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την προγραμματισμένη κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο. Μας προβληματίζει βεβαίως η απόφαση να επισκεφθεί το πολύπαθο Νοσοκομείο μας τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αναλογιζόμενοι όμως την κρισιμότητα της εξέλιξης αυτής, καλούμε τον σητειακό λαό σε πανδημοτική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σητείας στις 11:00 για να υποδεχτούμε τον υπουργό και να αγωνιστούμε για ένα πλήρως εξοπλισμένο – πλήρως στελεχωμένο Νοσοκομείο Σητείας.
Καλούμε όλους τους φορείς, όλες τις συλλογικότητες και όλους τους πολίτες του δήμου μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν την κρίσιμη κινητοποίηση”.
“Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, “περίπου ενάμισι μήνα μετά την πρωτόγνωρη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της πόλης -και την ακόλουθη συνάντηση επιτροπής τοπικών φορέων με τον υπουργό Υγείας, όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις, αλλά η αποψίλωση συνεχίζεται με προγραμματισμένες αποχωρήσεις, παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις έμπειρων γιατρών, όπως και συνέχεια της απαράδεκτης πρακτικής των “εντέλλεσθε”.
Τι ζητούν;
Καμία εφημερία ανειδίκευτου γιατρού στην Παθολογική Κλινική χωρίς την επίβλεψη ειδικού παθολόγου επιμελητή. Δεν νοείται να καλείται γιατρός που δεν έχει ολοκληρώσει την παθολογική ειδικότητα, να αναλαμβάνει ευθύνες μιας ολόκληρης κλινικής, ούτε “κατ’ εξαίρεσιν”.
Γι’ αυτό απαιτείται πρόσληψη ικανού αριθμού ειδικών παθολόγων αλλά και ειδικευόμενων, ώστε να λειτουργεί η κλινική χωρίς υπερεφημέρευση και εργασιακή εξόντωση των γιατρών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε παραιτήσεις. Η Παθολογική Κλινική στη Σητεία συνεχίζει να εφημερεύει με δύο παθολόγους (η μία υπό “εντέλλεσθε” – δηλαδή εργασιακή ομηρία) και κανέναν ειδικευόμενο.
Οπως υπογραμμίζουν, οι διακομιδές συνεχίζουν να γίνονται σε θεσμικό “κενό αέρος”, υπό ένα θολό πεδίο ευθύνης για ασθενείς που πολλές φορές κινδυνεύει η ζωή τους και χρειάζονται εώς και 2,5 ώρες δρόμο, σε ένα πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο ως το Ηράκλειο. Ως τώρα, αγροτικοί γιατροί, ειδικευόμενοι, ακόμα και γιατροί ασχέτων ειδικοτήτων με την επειγοντολογία, συνοδεύουν τα περιστατικά για να μη μείνουν χωρίς ιατρική επίβλεψη, υπερκαλύπτοντας το φάσμα των ευθυνών και των αποκτηθέντων γνώσεων τους.
Στο κενό η Παιδιατρική Κλινική
Επισημαίνουν ακόμη ότι η Παιδιατρική Κλινική βρίσκεται κυριολεκτικά ένα σκαλί πριν το κενό, καθώς η ύπαρξη της πλέον κρίνεται μήνα με το μήνα, χωρίς ενεργούς γιατρούς διορισμένους σε οργανική θέση του Νοσοκομείου μας.
Η μοναδική παιδίατρος που υπηρετεί με δηλωμένες εφημερίες (9 το μήνα), είναι μεταφερόμενη από το ΠΑΓΝΗ. Ως λογικό επακόλουθο, η εκπαίδευση των δύο ειδικευομένων στην παιδιατρική βρίσκεται υπό συνεχή ανασφάλεια και τίθεται το δίλημμα, της εργασίας που δεν θα προσμετρηθεί ως αναγνωρίσιμη στον χρόνο ειδικότητας ή της παραίτησης και της αναζήτησης εργασίας σε άλλο νοσοκομείο.
Ακόμα ένα ενδεχόμενο δηλαδή, που θα φέρει ως συνέπεια το οριστικό άδειασμα της Παιδιατρικής Κλινικής. Αν συνυπολογίσουμε την προσφορά των παιδιάτρων στο επείγον περιστατικό με την εξυπηρέτηση ενός πληθυσμού 20.000 κατοίκων (Σητεία και περίχωρα), όπως και τις προαναφερθείσες ελλείψεις σε παθολόγους, αναισθησιολόγους, ΕΚΑΒιτες για διακομιδές, εύκολα συμπεραίνουμε ότι χωρίς Παιδιατρική Κλινική θα κινδυνέψει σοβαρά η υγεία ακόμα και παιδιών, καθώς θα επέρχεται και η κόπωση του εναπομείναντος υγειονομικού δυναμικού”.