Ανδρουλάκης για το μεταναστευτικό: Ούτε λαϊκισμοί, ούτε ευχολόγια, ούτε πισωγυρίσματα

Ευθείες πολιτικές βολές κατά της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του εκρηκτικού μεταναστευτικού προβλήματος, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκλήθηκε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, υπό το βάρος της των αφόρητων πιέσεων που δέχεται η Κρήτη. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευσαν η Νάντια Γιαννακοπούλου, υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Μετανάστευσης, οι βουλευτές Ηρακλείου Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης, ο βουλευτής Ρεθύμνης, Μανόλης Χνάρης και η βουλευτής Λασιθίου, Κατερίνα Σπυριδάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης καυτηρίασε το «επικοινωνιακό σόου της ακροδεξιάς πολιτικής» του υπουργού κ. Πλεύρη -όπως το χαρακτήρισε- και κατηγόρησε την Κυβέρνηση, για έλλειψη στρατηγικής στο μεταναστευτικό και γεωπολιτικές επιλογές χωρίς σοβαρότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση Χαφτάρ. Παράλληλα όμως, πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν θέλουμε ο τόπος μας να επιστρέψει στην καταστροφική διαχείριση του 2015, ότι “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι το κόμμα του θα σταθεί στο πλευρό τους με σοβαρότητα, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μάλιστα, διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών είναι από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, ξεκαθάρισε ότι οι διμερείς συμφωνίες που υπάρχουν με τις χώρες αυτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του επαναπατρισμού τους και την προώθηση νόμιμης μετανάστευσης, που όπως εξήγησε θα βοηθούσε και στο πεδίο της ενίσχυσης της χώρας με εργατικά χέρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει ανακύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που δεν χωράει ούτε λαϊκισμούς, ούτε ευχολόγια, ούτε πισωγυρίσματα. Είναι προφανές ότι είμαστε απέναντι από την ακροδεξιά ρητορική του Πλεύρη -που επί τη ουσίας είναι ένα επικοινωνιακό σόου που απευθύνεται σε συγκεκριμένα ακροατήρια- και από την άλλη δεν θέλουμε με τίποτα να γυρίσει η χώρα μας στην καταστροφική διαχείριση του 2015, ότι “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση: βλέποντας ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στο νησί μας, είναι κατά 85-90% μετανάστες, δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τι βοηθάει η τροπολογία του κ. Πλεύρη για την αναστολή εξέτασης ασύλου, όταν το άσυλο το παίρνουν οι πρόσφυγες. Πώς λειτουργεί αποτρεπτικά η αναστολή εξέτασης ασύλου, όταν αυτοί που έρχονται εδώ κατά 90% δεν τους αφορά το άσυλο; Άρα μιλάμε για κοροϊδία. Τι πετυχαίνουν; Αναστέλλοντας την εξέταση ασύλου, αναστέλλουν την απόρριψη, άρα αναστέλλουν και τον επαναπατρισμό. Και υπογραμμίζω τον επαναπατρισμό, διότι οι δύο κύριες χώρες προέλευσης είναι η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, με τις οποίες η Ελλάδα έχει διμερείς συμφωνίες. Εμείς προτείνουμε: επιτάχυνση της εξέτασης ασύλου, όχι αναστολή. Όσο γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, διότι όταν απορρίπτεται περίπου το 85-90% και με τις δύο κύριες χώρες προέλευσης που έχουμε διμερείς συμφωνίες, έτσι επιταχύνεται και ο επαναπατρισμός».

Δεν μπορεί να προκρίνεται η κλειστή δομή

Για το σενάριο δημιουργίας κλειστής δομής μεταναστών στην Κρήτη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να προκρίνεται αυτή η επιλογή, εφόσον «δεν γνωρίζουμε εάν το φαινόμενο σταματήσει μετά από μερικούς μήνες». Συγκεκριμένα, όπως είπε, «πώς μπορούμε να λέμε ότι θα κάνουμε αύριο το πρωί μια κλειστή δομή, όταν δεν ξέρουμε την εξέλιξη του φαινομένου; Αν λοιπόν το φαινόμενο αυτό σταματήσει μετά από μερικούς μήνες, γιατί να γίνει τόσο μεγάλη κλειστή δομή; Άρα πρώτα βλέπεις ποια είναι η διάρκεια και η ένταση του φαινομένου και μετά κάνεις στρατηγικές επιλογές, εκτός και αν τις επιλογές αυτές τις έχεις πάρει απόφαση πριν από μήνες. Η χώρα μας έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες το εθνικό σχέδιο εφαρμογής του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε ρωτήσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, να μας ενημερώσουν τι περιέχει. Διότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, πολλά από αυτά που σήμερα μας “πλασάρονται” ως αποφάσεις μετά τη σημερινή κρίση, να είναι αποφάσεις που έχουν παρθεί πριν την κλιμάκωση των ανθρώπινων μετακινήσεων που γίνονται προς το νησί μας τις τελευταίες εβδομάδες».

Σ. Αρναουτάκης: «Η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε φυλακή ανθρώπων»

Ξεκάθαρο μήνυμα έδωσε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αποσαφηνίζοντας ότι «η Κρήτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε φυλακή ανθρώπων» και στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας δύο μικρών δομών φιλοξενίας. Πρόσθεσε ότι το Λιμενικό Σώμα σηκώνει όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, και σημείωσε ότι τα στελέχη του έχουν ξεπεράσει τις πραγματικές τους δυνατότητες. Ο ίδιος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά φέτος καταγράφηκε αύξηση 350% στις αφίξεις μεταναστών σε σχέση με πέρυσι, ενώ επιπλέον ευχαρίστησε τις λιμενικές Αρχές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει στην Κρήτη 9.500 πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν μπορεί η Κρήτη να γίνει μία φυλακή. Είχαμε προτείνει να γίνουν δύο μικρές δομές για την καταγραφή των μεταναστών. Γι’ αυτό χρειάζεται να βγει σήμερα εδώ μία πρόταση προς την Κυβέρνηση. Αυτό το οποίο συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια, να γίνει πράξη», κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.


Από τη χθεσινή συνέντευξη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης