Στην τελική ευθεία βρίσκεται το επίμαχο θέμα της συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη, που εξακολουθεί να ακροβατεί στα γνωστά σενάρια που έχουν διαμορφωθεί. Προκύπτει ότι το αρμόδιο υπουργείο θα κληθεί να πάρει την τελική ευθύνη για το τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει στο νησί, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα που υπάρχουν με τη βεβαιότητα ότι όποια λύση και αν επιλεγεί θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Το όλο θέμα συζητήθηκε στην προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της συντονίστριας Μαρίας Κοζυράκη, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού και του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Καλογερή η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο.
Ειδικότερα για το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου (Ν. 4555/18) για τη νέα οργάνωση και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κρήτη (ΦΟΔΣΑ), η συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη ενημέρωσε και ανέλυσε ζητήματα που έχουν προκύψει σε νομικό, διοικητικό και τεχνικό επίπεδο, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής εξέθεσε λεπτομερώς τις προβλέψεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης.
Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι στο τρίτο και τελικό πλέον στάδιο της θεσμικού πλαισίου στο όποιο βρίσκεται τώρα η διαδικασία διαπίστωσης των νέων ΦΟΔΣΑ και της ένταξης των Δήμων της Κρήτης σε αυτούς, έχει αποτυπωθεί η βούληση των συνεργαζόμενων Δήμων, με τις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων και έχει ήδη διαμορφωθεί το σχήμα διαχείρισης, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αποτελεσματικά νομικά αλλά και τεχνικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης, προς όφελος των εξυπηρετούμενων πολιτών και του περιβάλλοντος.
Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ενημέρωση και η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και εφαρμογής δράσεων συντονιστικού ή εφαρμοστικού χαρακτήρα, καθώς και η εξεύρεση λύσεων θεσμικού χαρακτήρα για καίρια ζητήματα που αφορούν τους φορείς διοίκησης της Κρήτης, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, όπως περιβαλλοντικά θέματα, πολιτική προστασία και διαχείριση στερεών αποβλήτων.