Στους δρόμους κατέβηκαν χθες φοιτητές και καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ
Στους δρόμους κατέβηκαν χθες

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ προσπαθούν να διεκδικήσουν λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει. Όπως είχε γράψει η «Π», το Τμήμα τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή ενώ χθες φοιτητές, έχοντας στο πλευρό τους τη διοίκηση και καθηγητές του Ιδρύματος κατέβηκαν στους δρόμους. Προχώρησαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου δίνουν ξανά ραντεβού σήμερα στις 11 το πρωί.

Πρόκειται για κινητοποιήσεις για το άλυτο πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Οι φοιτητές τονίζουν πως «το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ενώ το πτυχίο μας αναγνωρίζεται κανονικά ως ενιαίος και αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου 7 (Integrated Master’s), απασχολεί εξ ιδρύσεως του ΕΛΜΕΠΑ την ακαδημαϊκή του κοινότητα και ιδίως τους 27 Γεωπόνους που έχουν ήδη αποφοιτήσει και δεν μπορούν να εργαστούν στον κλάδο τους ως Γεωπόνοι, όπως επίσης και τους πολλούς φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και θα αποφοιτήσουν εντός μερικών μηνών.

Εξ’ αρχής, στόχος του Συλλόγου το φετινό ακαδημαϊκό έτος ήταν και είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ο οποίος υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο».

Η καθηγήτρια του Τμήματος Ελένη Γουμενάκη ανέφερε στην «Π» πως γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί σχετική τροπολογία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα που συζητείται στο Βουλή. Μάλιστα, για το θέμα έχει τοποθετηθεί στην αρμόδια επιτροπή και ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, καθηγητές και φοιτητές, με επικεφαλής τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ Νίκο Κατσαράκη, τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, ενημέρωσαν χθες τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο γεωπόνος υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου Χρήστος Στρατάκης, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας Μανόλης Ροδιτάκης, ο κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας Νεκτάριος Παναγιώτης, το μέλος ΔΕΠ Ελένη Γουμενάκη και εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου.

Οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στους διπλωματούχους του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ δεν αποδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Π.Ε. Γεωπόνου.

Από τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης
Στους δρόμους κατέβηκαν χθες

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο αίτημα των αποφοίτων διπλωματούχων του τμήματος Γεωπονίας προκειμένου να τους αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο κ. Στρατάκης, σε δήλωσή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων «είναι κατάφωρη αδικία για τους αποφοίτους του Τμήματος, καθώς η ασυνέπεια της Πολιτείας που απ’τη μια μεριά ιδρύει Τμήματα ΑΕΙ και απ’την άλλη αδιαφορεί εσκεμμένα(;) για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους, δημιουργεί και συντηρεί φαινόμενα επαγγελματικών ανισοτήτων και εργασιακών αποκλεισμών».

Σημειώνεται πως το θέμα είχε τεθεί σε πρόσφατη συνάντηση με βουλευτές της Κρήτης ενώ ο πρύτανης του Ιδρύματος, σε σημείο της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, είχε, μεταξύ άλλων, επισημάνει πως «θεωρούμε τεράστια αδικία της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους πτυχιούχους των τμημάτων γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014 και συγκεκριμένα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου να μην έχουν κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα».