Δύο μεγάλα ακίνητα διεκδικεί ο Δήμος Ηρακλείου από τη ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), με σκοπό να δώσει λύση στο οξύτατο πρόβλημα της στέγασης των νηπιαγωγείων στην περιοχή του Μασταμπά. Το ένα ακίνητο βρίσκεται στην οδό Πινδάρου και το άλλο στην οδό Ζαχαριουδάκη και η έκταση τους είναι 300 και 400 τ.μ. αντίστοιχα, για τα οποία ο αντιδήμαρχος έστειλε επιστολή στη διοίκηση της Εταιρείας, από την οποία ζητά την παραχώρησή τους.
Ο ίδιος εξηγεί ότι το πυκνοδομημένο προάστιο του Μασταμπά οικοδομήθηκε με βάση το σχέδιο πόλης του 1958, στο οποίο δεν υπήρχε, όπως είναι λογικό, η πρόνοια για την κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης που δημιουργήθηκε τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, όμως, τα νέα δεδομένα που σηματοδοτεί η δίχρονη προσχολική αγωγή καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία την κάλυψη του προβλήματος της σχολικής στέγης.
Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος επικαλείται και παλαιότερη συνάντηση που είχε για το ίδιο θέμα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας κ. Στέφανο Βλαστό, σε παλαιότερη επίσκεψή του στον Δήμο Ηρακλείου, όπου δεν ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο της παραχώρησης. Αυτή την καλή διάθεση συνεργασίας που υπήρξε από το παρελθόν επικαλείται ο αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις τεράστιες ανάγκες του Δήμου για στέγαση των νηπιαγωγείων.
Όπως είναι γνωστό, σήμερα η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων του Μασταμπά στεγάζεται μέσα σε ενοικιασμένες αίθουσες όπου κυριολεκτικά στοιβάζονται τα παιδιά, χωρίς κατάλληλους χώρους για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται για κτήρια- κλουβιά τα οποία ενοικιάστηκαν προσωρινά, αλλά έγιναν μόνιμα, αφού χρόνια τώρα το πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει άλυτο.
Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για δημοτικά κτήρια νηπιαγωγείων αυξήθηκε κατακόρυφα με τα χρόνια, με διαχρονική ευθύνη των δημοτικών αρχών δεν δόθηκε καμία αποτελεσματική λύση. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι σήμερα τα νηπιαγωγεία όπου πηγαίνουν μικρά παιδιά να στεγάζονται μέσα σε θλιβερά υπόγεια με στενάχωρες αίθουσες όπου στοιβάζεται ασφυκτικά το σχολικό υλικό των δραστηριοτήτων τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα νηπιαγωγεία οι αυλές είναι απελπιστικά μικρές και ακόμα και τις ώρες του διαλείμματος δεν μπορούν να χαρούν την ξεγνοιασιά και το παιχνίδι. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 37ου Νηπιαγωγείου το οποίο στεγάζεται σε ένα ασφυκτικό υπόγειο που ενοικιάστηκε εντελώς προσωρινά και κατέληξε να έχουν περάσει από αυτό γενιές και γενιές μαθητών τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιδεινώνει η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί σήμερα το σκηνικό της πανδημίας που επιβάλλει τη διασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να μη διασφαλίζονται.