το νέο κοιμητήριο Ηρακλείου Αναστάσεως του Κυρίου

Στη χωροθέτηση μιας συγκεκριμένης έκτασης στο νέο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου, προκειμένου να γίνονται οι ταφές των αλλόθρησκων, προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου.

Το όλο θέμα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που θα βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα εικοσαήμερο, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο εξετάζεται επί σειρά ετών στο Δήμο Ηρακλείου, και έρχεται προς τελική έγκριση με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Στον χώρο που ο Δήμος οριοθετεί στο νέο κοιμητήριο  δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους  αλλοδαπούς να κηδέψουν τους νεκρούς τους, με βάση τα ιδιαίτερα θρησκευτικά τους έθιμα και να τους αποδώσουν τις μετά θάνατο τιμές που επιθυμούν σύμφωνα με το θρησκευτικό τους συναίσθημα.

Η χωροθέτηση μιας συγκεκριμένης έκτασης στο νέο κοιμητήριο για τις ανάγκες των αλλοδαπών, σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής Αρχής, αποτελεί καταρχήν συνταγματική απαίτηση για την προστασία της αξίας του ανθρώπου με σεβασμό στις αξιώσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Παράλληλα όμως, όπως τονίζουν, είναι θέμα πολιτισμού να υπάρχει σεβασμός στον νεκρό ανεξάρτητα από τη θρησκεία του και τα προσωπικά του πιστεύω.

Μάλιστα, με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα το Ηράκλειο φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων και αλλοδαπών, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένας χώρος για όσους από αυτούς τους ανθρώπους φύγουν ξαφνικά από τη ζωή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  τα έξοδα μεταφοράς ενός νεκρού σε άλλη χώρα έχουν ένα τεράστιο κόστος το οποίο δεν μπορεί εύκολα να το σηκώσει ο καθένας. Έχουν καταγραφεί  κυριολεκτικά συγκλονιστικά δράματα ανθρώπων που αδυνατούν να κηδέψουν τους συγγενείς τους, επειδή δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για τη μεταφορά τους.

Παράλληλα όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που αφορά στο γεγονός ότι για κάποιους πρόσφυγες δεν υπάρχει διέξοδος επιστροφής ούτε μετά θάνατο, διότι στον τόπο τους γίνεται πόλεμος. Αυτό σημαίνει ότι  είναι αντικειμενική η ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί, να έχουν έναν χώρο για την τελευταία τους κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στη  διάθεση συγκεκριμένης έκτασης για τις ταφές των μουσουλμάνων και όλων των αλλοδαπών. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στο σχετικό κείμενο  που ο Δήμος Ηρακλείου έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση, «το ρυμοτομικό τετράγωνο Μ2 του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου  ορίζεται ως ιδιαίτερος χώρος ενταφιασμού αλλοθρήσκων (άρθρο 6 Ν. 582/1968).

Συγκεκριμένα τα ταφοπέδια από α/α 1 μέχρι α/α 42 των διαδρόμων Α-Β και Γ ορίζονται ως ιδιαίτερος χώρος ενταφιασμού αλλοθρήσκων διαφόρων θρησκειών και όλα τα ταφοπέδια των διαδρόμων Δ-Ε-Ζ και Η ορίζονται ως ιδιαίτερος χώρος ενταφιασμού ατόμων της μουσουλμανικής θρησκείας».