Πιθανότατα και σήμερα να υπάρξει κάποια λύση ή τουλάχιστον κάποια δέσμευση από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε σχέση με το θέμα δημιουργίας μόνιμης υποδομής για τη λαϊκή της Αλικαρνασσού στο χώρο του πρώην «Φάρος» μπροστά από τις φυλακές.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα επιδιώξει να θέσει το ζήτημα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οποίο και έχουν συνάντηση οι Δήμαρχοι στη 1.00 το μεσημέρι.
Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λότζια παρουσία και βουλευτών, εξέφρασε την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να προχωρήσει το θέμα μεταφοράς της λαϊκής στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης στην αρχική σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και στην ανακληθείσα απόφαση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Ο Δήμος Ηρακλείου είναι αποφασισμένος να προβεί στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, επεξηγώντας ότι «η μόνη οδός που απομένει στον Δήμο Ηρακλείου εφόσον δεν διαφοροποιηθεί η θέση του Υπουργείου, το έργο να εκτελεστεί με ευθύνη της δημοτικής Αρχής».
Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος για τη δημοτική περιουσία Μανώλης Βασιλάκης, διευκρίνισε πως η Δημοτική Αρχή μπορεί να προχωρήσει και μόνη της, είτε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, είτε όχι, κάνοντας σαφές ωστόσο πως πρόθεση του είναι έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει σύνεση και να επικρατήσει η λογική.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης από την πλευρά του έκανε σαφές ότι ούτως ή άλλως η σχετική εργολαβία προχωρά και αναμένεται η άδεια της Πολεοδομίας για τους πυλώνες. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Σισαμάκης υποστήριξε πως οι βουλευτές έχουν κατανοήσει πλήρως το θέμα και συμφωνούν στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός πρέπει να συνεχιστεί ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το Υπουργείο. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το προσεχές διάστημα αναμένεται η προκήρυξη της εργολαβίας ύψους 500.000 ευρώ για την διαμόρφωση του χώρου, ενώ από κει κι έπειτα σε ένα εύλογο διάστημα οκτώ με εννέα μηνών ο χώρος θα είναι έτοιμος προς παράδοση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήγησε ότι η γνώμη του Υπουργείου «ζητήθηκε στη λογική της καλής συνεργασίας» κάνοντας σαφές ωστόσο πως η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου ήταν εκ του περισσού μιας και το ακίνητο ανήκει στον Δήμο. Τόνισε δε με νόημα πως πρωταρχικό μέλημα του Δήμου είναι η ασφάλεια των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι ενέργειες.