Την αναθεώρηση των σημείων συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση ισχυρού σεισμού εξετάζει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου, αφού στον υφιστάμενο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και τα ενετικά τείχη, τα οποία όμως εμφανίζουν σοβαρή επιβάρυνση μετά τα φονικά ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή μοιραία επιβάλλει την ανασυγκρότηση του σχεδιασμού, στην οποία ήδη προχωρά ειδικό κλιμάκιο μετά από εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου κ.Μαρίνου Παττακού.
Όπως είναι γνωστό, το υφιστάμενο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με το πού θα πρέπει να κατευθυνθεί ο κόσμος σε περίπτωση εκδήλωσης ισχυρού σεισμού, περιλαμβάνει πολλές περιοχές των ενετικών τειχών, περιμετρικά των οποίων υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι χώροι. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο χώρος του Μαρτινέγκο, η έκταση κάτω από το τείχος στον παλιό σταθμό των ΚΤΕΛ, όπως επίσης και στο διαμορφωμένο παρκάκι στο Μηχανολογικό.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος κ. Παττακός, πριν από την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου είχε ζητήσει να γίνει μια επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση εκδήλωσης ενός δυνατού σεισμού. Ωστόσο τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν και τα τραύματα που προκλήθηκαν στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, επιβάλλουν την ανασύνταξη του σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή, η οποία πραγματοποιεί αυτοψίες και στα τείχη και σε όλα τα προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι είναι οι κατάλληλες θέσεις για τον σκοπό αυτό. Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το έργο της και θα ανακοινώσει και επίσημα την αναθεωρημένη πρότασή της και τον νέο χάρτη της πολιτικής προστασίας.
Θυμίζουμε ότι το κέντρο της πόλης έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της στατικής επιβάρυνσης του ενετικού τείχους, και είναι κρίσιμο ζητούμενο πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές του.
Η πλευρά του Δήμου η οποία στο παρελθόν είχε διεκδικήσει την παραχώρηση της χρήσης του μνημείου και το αίτημάτης δεν έγινε δεκτό, σήμερα δείχνει προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει τη συνολική ευθύνη για την αποκατάσταση του μνημείου. Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζητούμενο είναι να μη βαλτώσει η όλη διαδικασία, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν οδυνηρή για το ίδιο το μνημείο, αλλά και για την πόλη, καθώς το μνημείο είναι λειτουργικά ενταγμένο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Όπως έχει γράψει η «Π», η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε μετά τα φονικά ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου κατέγραψε τα νέα «τραύματα» του μνημείου και στα ευάλωτα σημεία του αλλά και σε νέα. Αυτό καθιστά επιβεβλημένη την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Θυμίζουμε ότι εντοπίστηκε «στο ευθύγραμμο τείχος ανατολικής τάφρου μεταξύ προμαχώνων Αγίου Φραγκίσκου και Σαμπιονάρα και προμαχώνα Σαμπιονάρα επιδείνωση των παλαιότερων ρηγμάτων.
Αντίστοιχα, στον προμαχώνα και επιπρομαχώνα Μαρτιντέγκο, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις του Εργοτέλη και ο τάφος Καζαντζάκη, εμφανίζονται βλάβες στη νεότερη επέμβαση του Δήμου Ηρακλείου και στον ανατολικό λοβό. Σύμφωνα με την έκθεση της αυτοψίας, «τα τείχη του Ηρακλείου έχουν πολλά μη αναστηλωμένα τμήματα από τα οποία υπάρχει κίνδυνος πτώσης λίθων σε περίπτωση νέας ισχυρής δόνησης».
Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι ασφαλής η χρήση όλης της τάφρου για την περίοδο της σεισμικής έξαρσης. Στα δυτικά νεώρια και την αποθήκη νεωρίων στην αποθήκη άλατος δίπλα στο ανατολικό νεώριο και κάτω από τη συνοικία Λαβύρινθος υπάρχουν ρηγματώσεις και αποκολλήσεις τμημάτων τοιχοποιίας».