Βγήκαν διαφορετικές τιμές για τις απαλλοτριώσεις του φράγματος
Οι διαφορετικές τιμές μονάδος των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων που δεσμεύονται για την κατασκευή του φράγματος των Δαφνών έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που καλούνται να εισπράξουν διαφορετικές αποζημιώσεις.
Όπως προκύπτει το ύψος των απαλλοτριώσεων εξετάστηκε και προσδιορίστηκε από διαφορετικά δικαστήρια με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει διαφορετικές τιμές και άρα το ύψος των αποζημιώσεων να είναι διαφορετικό.
Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Γιώργος Καραντινός, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι η υπηρεσία αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί, αλλά είναι υποχρεωμένη από το νόμο να αποδώσει τις τιμές με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
«Δεν έχουμε περιθώριο παρεκκλίσεων διότι δεσμευόμαστε από το νόμο και σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υπόλογοι και αντιμέτωποι με προσωπικούς καταλογισμούς», εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Εφόσον επέλθει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, τα χρήματα που τους αναλογούν θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπως προβλέπει ο νόμος.
Ο κ. Καραντινός τονίζει ότι το συνολικό κόστος της απαλλοτρίωσης ξεπερνά το ποσό των 1.550.000 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του δήμου Ηρακλείου. Ο ίδιος σημειώνει ότι η υλοποίηση του έργου αποτελεί πρόταγμα για τη δημοτική Αρχή που επιθυμεί να το ολοκληρώσει για λόγους πολιτικής προστασίας αλλά και πολεοδομικής οργάνωσης.
Όπως είναι γνωστό, το φράγμα των Δαφνών, σύρεται εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα απίστευτες ποσότητες νερών να χάνονται, και την ίδια στιγμή να παραμένουμε ευάλωτοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ δομημένες περιοχές του Ηρακλείου βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας εκτός σχεδίου πόλης.
Το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες, και μια σειρά άλλων συνοδών έργων παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά. Η κατασκευή του φράγματος σε μια έκταση 90.700 τ.μ. δεν είναι μόνο μια παρέμβαση αναγκαία σε ότι αφορά τη συγκέντρωση νερού που θα εκτονώσει τις αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Είναι ένα έργο που επηρεάζει ευθέως μια τεράστια γεωγραφική ενότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου που αναπτύσσεται στην περιφέρεια ΤΕΙ Εσταυρωμένος. Για την ακρίβεια εάν γίνει το συγκεκριμένο έργο ανάσχεσης δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση του ποταμού Γιόφυρου, που είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση προκειμένου η συγκεκριμένη περιοχή να καταφέρει να αποκτήσει σχέδιο πόλης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό έργο ζωτικής σημασίας, καθώς ανοίγει το δρόμο για την διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης και παράλληλα για την επέκταση του σχεδίου πόλης, που αποτελεί διαχρονικό κυρίαρχο αίτημα των κατοίκων των περιοχών ΤΕΙ και Εσταυρωμένου, οι οποίες στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων, δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων.