Αναστάτωση για τις επικείμενες αυξήσεις στον καφέ

Ανάστατος είναι ο κόσμος της εστίασης με αφορμή τα σενάρια σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ, καθώς όλοι εκφράζουν την ελπίδα να επικρατήσει η άποψη που διατυπώνεται για την παράταση του μειωμένου συντελεστή 13% ως το τέλος του χρόνου.

Μαρία Αντωνακάκη
Η κ.Μαρία Αντωνακάκη

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Ηρακλείου και δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στη Λότζια, Μαρία Αντωνακάκη, εκφράζει την ελπίδα το οικονομικό επιτελείο της  κυβέρνησης να ακούσει τη φωνή του κλάδου και να παρατείνει το μειωμένο συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ για ένα ακόμη 6μηνο έως το τέλος του 2024, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, που έτσι και αλλιώς δοκιμάζονται από την ακρίβεια, αν επιστρέψει ο ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 24%.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι τέλος Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ είτε σερβίρεται στο κατάστημα είτε λαμβάνεται «σε πακέτο» θα είναι 13%. Όπως εξηγεί η κ. Αντωνακάκη, σε αντίθετη περίπτωση η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου, σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις, αφού η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Η άνοδος των τιμών αποδομεί την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία θεμελιώνεται η επιχειρηματικότητα. Ακόμα, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια.

Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επαληθευτεί το σενάριο των αυξήσεων καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες.