Με τις καταθέσεις των γονιών του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη με κατηγορούμενους τους εννέα Κρητικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του αδικοχαμένου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Οι καταθέσεις της Μαρίας και του Ανδρέα Γιακουμάκη ήταν συναισθηματικά φορτισμένες, όπως ήταν αναμενόμενο, και πολλοί μέσα στη δικαστική αίθουσα δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ακούγοντας τους τραγικούς γονείς και την ανάγκη τους να μάθουν τι ακριβώς συνέβη στο παιδί τους.
Όπως είπαν, δεν γνώριζαν την αλήθεια για τα όσα βίωνε ο Βαγγέλης τους, για το πόσο υπέφερε στα χέρια των «φίλων» του. Γνώριζαν στοιχειωδώς κάποια πράγματα, όμως το μαρτύριο που ζούσε το πληροφορήθηκαν δυστυχώς εκ των υστέρων.
Η μητέρα μεταξύ άλλων κατέθεσε ότι στην τελευταία του επικοινωνία με τον γιο της, στις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και του έκλεισε εισιτήρια για να κατέβει στο Ρέθυμνο για το καρναβάλι, ο Βαγγέλης τής είπε να πει του πατέρα του να μην κλαδέψει το αμπέλι. «Θα το κάνω εγώ τώρα που θα κατέβω».
Η Μαρία Γιακουμάκη υποστήριξε ότι αρχικά πίστευε ότι πράγματι οι κατηγορούμενοι ήταν φίλοι του παιδιού της, στην πορεία όμως συνειδητοποίησε τον ρόλο τους. «Ο γιος μου ήξερε να αγαπάει»
Η κατάθεση του μαυροντυμένου πατέρα ράγισε καρδιές. Ο Ανδρέας Γιακουμάκης, γνήσιος Κρητικός στην ψυχή και στις αρχές του, αναρωτήθηκε σχεδόν βροντοφωνάζοντας: «Από πότε ο σεβασμός, η ευγένεια και η αξιοπρέπεια γίνονται μειονεκτήματα για τους ανθρώπους;».
Όπως είπε, «τέσσερα χρόνια πάω κι έρχομαι και δεν ξέρω γιατί. Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους. Εγκωμίαζαν όλοι αυτοί το παιδί μου, αλλά ζούσε μία καθημερινή παραβατικότητα. Μας απέκρυψαν πράγματα. Μας είπαν ότι ήταν 20 χρονών άνδρας και δεν είχαν δικαίωμα να μας πουν τι περνούσε. Εγώ έχασα τον γιο μου.
Δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω από το δικαστήριο. Έχω κάνει το σπίτι μου εδώ στα Γιάννενα και δεν ξέρω γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια. Μου μιλήσανε στα σχολεία για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Σε άλλα σχολεία έχω πάει εγώ. Πήρα αυτά τα παιδιά τηλέφωνο, γιατί νόμιζα ότι ήταν φίλοι.
Ο γιος μου ήξερε να τους αγαπάει. Αν πράττουν έτσι οι φίλοι και συμπεριφέρθηκαν έτσι στο παιδί μου, τι να πω! Δεν μπορώ να κατανοήσω από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια γίνονται μειονεκτήματα στους ανθρώπους». Χθες, πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσαν επίσης η αδερφή του Βαγγέλη και μία σπουδάστρια της Γαλακτοκομικής Σχολής.
Οι εννέα κατηγορούμενοι Κρητικοί δεν είναι παρόντες στο δικαστήριο και εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με την κατάθεση μαρτύρων. Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή δύο μαρτύρων (άνδρα-γυναίκας) ενώ υπήρξε πρόθεση και για τρίτη μάρτυρα, η οποία όμως προσκόμισε έγγραφο ότι απουσιάζει λόγω εγκυμοσύνης.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης κ. Γιώργος Κοκοσάλης, Σπύρος Βρέντζος, Κατερίνα Χατζηδογιαννάκη, Γιάννης Χατζηδάκης και Ηρ. Σαββάκης επιχειρούν μέσα από τις ερωτήσεις που απευθύνουν στους μάρτυρες να καταδείξουν ότι πολλά από αυτά που έχουν ειπωθεί και αποδίδονται στους κατηγορούμενους αγγίζουν τη σφαίρα της υπερβολής. Κατ’ επανάληψη ρωτούν να μάθουν «ποιος είδε, ποιος άκουσε, από ποιον άκουσε».
Μάλιστα, ερώτηση του κ. Κοκοσάλη προς μάρτυρα, πρώην σπουδάστρια της Γαλακτοκομικής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών της οικογένειας Γιακουμάκη, με τον συνήγορο να αποσαφηνίζει ότι από την πλευρά τους επιδιώκουν με κάθε σεβασμό να καταδείξουν τα όσα υπερβολικά έχουν ακουστεί αλλά και να προστατεύσουν την τιμή του θανόντος από αυτές τις υπερβολές.