Ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γραφάκο
Ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γραφάκο

Ο οδικός χάρτης της εντατικοποίησης της ανακύκλωσης στην Κρήτη είναι η ραχοκοκαλιά  του υπό εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, το οποίο δεν περιλαμβάνει εργοστάσιο καύσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει αποσυρθεί από τα σχέδια του υπουργείου αφού ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος, ξεκάθαρα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να γίνει μια μονάδα στην Κρήτη όπως και σε άλλες τρεις περιοχές της χώρας.

Αυτό προέκυψε στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που οργάνωσαν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ)  στο πλαίσιο της οποίας  παρουσιάστηκε το υπό εκπόνηση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης στην αίθουσα της «Πειραματικής Σκηνής» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου  παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλη Γραφάκου και τη συμμετοχή  δημάρχων των αρμόδιων αντιδημάρχων δημοτικών συμβούλων  του νησιού, αντιπροσώπων της Περιφέρειας και  του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Όπως  τονίσθηκε με βάση το σχεδιασμό που «τρέχει» μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν καταθέσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και στη συνέχεια μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να εγκριθεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο στόχος που έχει τεθεί μέσα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό είναι η ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας ώστε να ενισχυθεί η ανακύκλωση και προοπτικά μέχρι το 2025 να φτάσει στο 30%.  Το μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί είναι με τη συμμετοχή και του πολίτη να ξεκολλήσει το ποσοστό ανακύκλωσης στο νησί που κυμαίνεται στο 10% γεγονός που μας φέρνει αντιμέτωπους με δύο σημαντικά προβλήματα.

Το ένα αφορά στο υψηλό κόστος των διαχείρισης απορριμμάτων που σύμφωνα με το μελετητή του Περιφερειακού Σχεδιασμού κ. Γ.Ηλιόπουλο φτάνουν τα 250 ευρώ τον τόνο, συμπεριλαμβανομένης της αποκομιδής της ταφής. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τα οικονομικά βάρη που επισείουν τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης που μοιραία μας φέρνουν αντιμέτωπους με την  επιβολή του εθνικού τέλους το οποίο πληρώνουν οι Δήμοι και το Ευρωπαϊκό τέλος που δρομολογείται, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό  ο Περιφερειακός Σχεδιασμός εκτός από τα δρομολογημένα έργα που έχουν προγραμματιστεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων, εμβαθύνει στην εντατικοποίηση της ανακύκλωσης με έμφαση στη χρήση των καφέ κάδων στους οποίους θα οδηγούνται τα οργανικά απόβλητα των σπιτιών.

Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο, διότι όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης, σήμερα θάβεται το 70% των οργανικών απόβλητων το οποίο παράγεται από τα νοικοκυριά και αξιοποιείται μια ποσότητα που φτάνει μόλις το 18%.  Ο τρόπος που θα ξεπεραστεί  αυτό το πρόβλημα είναι το σύστημα των πολλαπλών κάδων και η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή.

Προοπτικά το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου το 60% θα ανακυκλώνεται και το 10% θα οδηγείται σε ταφή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα έρθουν στη ζωή μας πολλαπλοί κάδοι ανακύκλωσης με έμφαση στους καφέ κάδους όπου θα συλλέγεται το οργανικό υλικό, αντίστοιχα οι κίτρινοι κάδοι που αφορούν αποκλειστικά την περισυλλογή χαρτιού.

Ακόμα προβλέπεται η ενίσχυση των πράσινων σημείων στα οποία θα συλλέγονται δεκαεπτά διαφορετικά είδη ανακυκλώσιμων υλικών. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός στην τοποθέτηση του τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «η εκδήλωση είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης αποτελεί τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε όλοι ώστε να επιτύχουμε μέχρι το 2030 τους στόχους που έχει θέσει ο εθνικός σχεδιασμός με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα μελετήσουμε προσεκτικά το υπό εκπόνηση σχέδιο ώστε μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να κάνουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας. Η διαχείριση των απορριμμάτων κατά τρόπο περιβαλλοντικά φιλικό αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς και για αυτό προχωράμε την υλοποίηση ενός οραματικού έργου, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο φέρνει το Ηράκλειο στην πρωτοπορία και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα».

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ανακύκλωση ναι, εργοστάσιο καύσης όχι
Η Πέπη Μπιρλιράκη
Τι θα γίνει με το εργοστάσιο καύσης

Περισσότερο φειδωλός εμφανίστηκε αυτή τη φορά ο  Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γραφάκος σε σχέση με το εργοστάσιο καύσης, το οποίο εξαρχής ξεκαθαρίστηκε ότι δεν περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Ωστόσο ο ίδιος το έβαλε στο τραπέζι λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει μια μονάδα στην Κρήτη όπως δρομολογείται και σε άλλες τρεις περιοχές της χώρας. Μάλιστα αναφερόμενος στο ίδιο θέμα και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης τόνισε ότι «αφήνω τη θερμική αξιοποίηση των απορριμμάτων που δεν εντάσσεται και δεν θα ενταχθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί ξεχωριστά».

Τι θα γίνει με το ενεργειακό κόστος;

Το μείζον πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι Δήμοι και αφορά στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έθεσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Μ. Γραφάκου στον οποίο έθεσε και το ζήτημα του τέλους ταφής, για το οποίο είχε δοθεί η υπόσχεση ότι θα επιστραφεί σε ένα ποσοστό 80% στους Δήμους.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ενεργειακού κόστους ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι σε ένα βαθμό αντιμετωπίζεται με κάποιους έξτρα πόρους με τη μορφή ΚΑΠ ( Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) που δόθηκαν στη μέση του 2022 και προβλέπεται άλλη μια δόση στο τέλος της χρονιάς, ενώ σε ότι αφορά στο τέλος ταφής συνέστησε υπομονή και κατανόηση διότι δεν υπάρχει περιθώριο αναστολής της επιβολής του.

Ο ίδιος τόνισε ότι για την ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα προσλήψεων που είχαν τεθεί για την πρόσληψη προσωπικού ΠΕ και ΤΕ.  Επίσης ανακοίνωσε ότι έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις που ήρθαν από την Κρήτη στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για την αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών και προέβλεψε ότι θα έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023.