Ανακούφιση για την… αποκαθήλωση των πυλώνων και αγωνία για τους νέους ιστούς φωτιστικών
Πλατεία Ελευθερίας

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την απομάκρυνση των 17 ψηλών πυλώνων φωτισμού από την πλατεία Ελευθερίας που πρόκειται να αντικατασταθούν από νέους φωτιστικούς ιστούς, οι οποίοι μάλιστα θα είναι οι μισοί αριθμητικά σε σχέση με τους υφιστάμενους και σίγουρα μιας διαφορετικής αισθητικής.

Η επίσημη ανακοίνωση για την απομάκρυνση των πυλώνων φωτισμού που έγινε χθες από τον δήμαρχο Ηρακλείου Α. Καλοκαιρινό συνοδεύτηκε με την επίκληση της τεχνικής έκθεσης που έχει στα χέρια της η Λότζια, που εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη στατική τους επάρκεια, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για την αφαίρεσή τους, που θεωρείται δεδομένη.

Αναφερόμενος στους πυλώνες φωτισμού της πλατείας, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η γνώμη των ειδικών και την έχουμε και όπως ξεκαθαρίζει οι πυλώνες πρέπει να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας. «Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Οι πυλώνες θα απομακρυνθούν, διότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας και δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει».

Ανάσα ικανοποίησης

Η επίσημη ανακοίνωση της απομάκρυνσης των πυλώνων έγινε δεκτή με ανακούφιση από όλους αυτούς που για δεκαετίες τώρα ζητούσαν να ξηλωθούν οι κατασκευές αυτές, τις οποίες… περιέλουζαν με σκωπτικούς χαρακτηρισμούς τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο ιστορικό περιβάλλον και την αισθητική του ευρύτερου χώρου της πλατείας Ελευθερίας, κάτι που ενδεχομένως θα γινόταν εάν είχαν εγκατασταθεί σε μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη βάσει της οποίας διαμορφώθηκε η πλατεία Ελευθερίας είχε αποσπάσει την ύψιστη διάκριση του πρώτου βραβείου του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, οι πυλώνες φωτισμού διαχρονικά αποτελούν σημείο τριβής στην τοπική κοινωνία και η απομάκρυνσή τους θεωρείται τουλάχιστον λυτρωτική.

Το σχέδιο της Λότζια για τον φωτισμό της πλατείας Ελευθερίας

Μετά από ένα 20ήμερο θα αποτελούν παρελθόν οι μεγάλοι πυλώνες φωτισμού της πλατείας Ελευθερίας, όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, ο οποίος τονίζει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή των νέων φωτιστικών ιστών που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους, που ασφαλώς δεν θα έχουν την ίδια αισθητική προσέγγιση των σημερινών.

Για την ακρίβεια, όπως εξηγεί ο κ. Σισαμάκης, θα είναι λιγότερα τα φωτιστικά σώματα που θα τοποθετηθούν και το μέγιστο ύψος τους θα είναι τα 9 μέτρα. Έτσι, στην πλατεία Ελευθερίας όπου σήμερα υπάρχουν 11 φωτιστικά σώματα θα μείνουν έξι και στην πλατεία Ν. Καζαντζάκη, ακριβώς δίπλα, θα αφαιρεθούν 6 φωτιστικά σώματα και θα μείνουν τρία. Στόχος είναι να εγκριθεί τάχιστα η σχετική πρόταση, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα και η εγκατάστασή τους.

Αυτοψία της δημοτικής Αρχής

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου παρακολούθησαν τις τελευταίες εργασίες πριν την παράδοση σε χρήση του πρώτου αναπλασμένου τμήματός της.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου είδε από κοντά την πρόοδο των εργασιών, μίλησε με τον ανάδοχο και εργαζομένους στο έργο και σε δήλωσή του ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην πλατεία Ελευθερίας με τη νέα της διαμόρφωση στο κομμάτι το οποίο θα παραδοθεί σε δημόσια χρήση από σήμερα. Πρόκειται περίπου για τη μισή από την πλατεία, που τελειώνει με τη φύτευσή της ,η οποία ολοκληρώνεται τις ώρες αυτές.

Το έργο βεβαίως συνεχίζεται και αφορά στο υπόλοιπο της πλατείας, όπως επίσης και στη διαμόρφωση των πλευρικών τμημάτων, δηλαδή της πλατείας Καζαντζάκη και του μέρους το οποίο βρίσκεται από τη μεριά της λ. Δικαιοσύνης.

Αυτά τα κομμάτια επίσης βρίσκονται σε τμηματική παράδοση, η πλατεία Καζαντζάκη η οποία ενοποιεί τον χώρο με το πάρκο Γεωργιάδη θα παραδοθεί σε δύο εβδομάδες. Τα υπόλοιπα κομμάτια θα έρθουν μετά και το τελευταίο το οποίο θα γίνει είναι αυτό το οποίο αφορά τα ίδια τα καταστήματα. Ο λόγος για τον οποίον έχουν προβλεφθεί οι εργασίες με αυτή τη σειρά είναι η μέγιστη χρηστικότητα και η λιγότερη όχληση.

Λαμβάνουμε προφανώς υπόψη και τη χρήση των καταστημάτων έτσι ώστε για όλο το καλοκαίρι να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και πλέον μέσα στο φθινόπωρο να γίνουν οι εργασίες που τα αφορούν.

Αλλά εντωμεταξύ θα έχουν παραδοθεί μεγάλα κομμάτια της πλατείας από τη μεριά που έχει τη γενική κοινή χρήση και ελπίζω ότι αυτό θα είναι κάτι που θα αρέσει στους Ηρακλειώτες και κυρίως θα το νιώσουν ότι βελτιώνει τις συνθήκες της κυκλοφορίας τους και συνεπώς θα το υποδεχθούν σαν ένα έργο που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής στην πόλη μας».

Γ. Σισαμάκης: «Μετά τις 20 του Σεπτέμβρη ο ανάδοχος του έργου θα μπει στο τμήμα των καταστημάτων»

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του έργου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στην πρώτη παράδοση αλλά και στην επόμενη προτεραιότητα που είναι το τμήμα της πλατείας Καζαντζάκη, όπου επίσης υπάρχει οικονομική δραστηριότητα και πρέπει να ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και επεσήμανε: «Το επόμενο χρονοδιάγραμμα θα είναι μετά τις 20 του Σεπτέμβρη, οπότε ο ανάδοχος του έργου θα μπει στο τμήμα των καταστημάτων και μπροστά στην Περιφέρεια Κρήτης και παράλληλα θα ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του Νοέμβρη, που είναι το βασικό μας χρονοδιάγραμμα, το σύνολο της πλατείας Ελευθερίας.

Από κει και πέρα δύο μικρές παρεμβάσεις, μπροστά στην Αστόρια αλλά και η διασύνδεση της πλατείας με το πάρκο Γεωργιάδη θα ολοκληρώσει το έργο, το οποίο εκτιμούμε ότι θα παραδοθεί στο τέλος του χρόνου έχοντας πιέσει τα χρονοδιαγράμματα με γρήγορους ρυθμούς. Ανταποκρίνεται τόσο η Υπηρεσία όσο και ο ανάδοχος του έργου.

Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος. Να τρέξουμε το έργο, να πετύχουμε τα χρονοδιαγράμματα για ένα έργο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου και εκτελείται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου».