Πρόχειρες μεταλλικές κατασκευές κρύβουν το οχυρωματικό έργο στη Λ. δικαιοσύνης
Πρόχειρες μεταλλικές κατασκευές κρύβουν το οχυρωματικό έργο

Την ανάδειξη ενός σημαντικού τμήματος του ενετικού τείχους που χρόνια τώρα είναι κρυμμένο πίσω από μεταλλικές κατασκευές που κρατούν αθέατη την όψη του από τα βλέμματα των περαστικών, σχεδιάζει η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, η τοπική Αρχαιολογία έχει ετοιμάσει μια πλήρη μελέτη για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ενετικού τείχους Ηρακλείου στο απαλλοτριωμένο ακίνητο της λ. Δικαιοσύνης, που χρόνια τώρα είναι περιφραγμένο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, το έργο θα προχωρήσει με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας.

Παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογία έχει ετοιμάσει την πλήρη μελέτη για τη δημιουργία ενός στέγαστρου, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με το ποσό των 300.000 ευρώ. Το σχετικό αίτημα έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού που καλείται να δώσει το “πράσινο φως” για να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες.

Το απαλλοτριωμένο -για αρχαιολογικούς σκοπούς από το Υπουργείο Πολιτισμού- οικόπεδο έχει συνολικό εμβαδόν 318.50τ.μ. και βρίσκεται εντός του κηρυγμένου και οριοθετημένου ως αρχαιολογικού χώρου της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά του εμπορικού κέντρου.

Το πρώτο έργο που θα προχωρήσει με αυτεπιστασία από το Υπουργείο Πολιτισμού προβλέπει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση μιας τετράφυλλης μεταλλικής πόρτας  εισόδου (προκειμένου να αποκλειστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος και παραμονή στο εσωτερικό του χώρου τόσο ανθρώπων όσο και ζώων), ειδικό φωτισμό και μια σειρά από επεμβάσεις αποκατάστασης στο μνημείο.

Το δεύτερο έργο που αφορά στο στέγαστρο προβλέπεται να γίνει αναστροφή της κλίσης, προκειμένου να απομακρύνονται τα όμβρια από την πλευρά της ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ και προς τη λ. Δικαιοσύνης. Το στέγαστρο προστασίας θα έχει κλίση περίπου 5% με διεύθυνση βορά-νότο και θα επικαλύπτει τη στέψη της κεκλιμένης τοιχοποιίας, χωρίς να εδράζεται ή να μεταφέρει σ’ αυτή φορτία.

Όπως τονίζεται στη σχετική μελέτη του έργου, ο στόχος της αρμόδιας Αρχαιολογίας είναι να συντηρήσει το μνημείο, να αποκαταστήσει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει μέσα στον αστικό ιστό και να εκτελέσει τον αρχαιολογικό προορισμό απαλλοτρίωσής του, δηλαδή την ανάδειξη του τείχους που συνδέεται με τη δυνατότητα ανάγνωσης και γνωριμίας των συστατικών στοιχείων της ιστορίας της πόλης.