«Φωτιές» έχουν ανάψει στον κλάδο των επιστημόνων τα μέτρα στήριξης τους που, όπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση της η ΑΜΑΚ «μετά από καταιγισμό δηλώσεων από πλευράς της κυβέρνησης μαθαίνουμε τελικά ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, 100 ωρών (!), ύψους 600 Ευρώ.
Εύλογα αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των εν λόγω επαγγελματικών κλάδων, καθώς το μέτρο αυτό θα έχει ουσιαστικά ως αποτέλεσμα πρωτίστως την ενίσχυση των ΚΕΚ και τίποτα παραπάνω».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ΑΜΑΚ, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, βρίσκονται ήδη σε «θέση μάχης» για τη διανομή της απρόσμενα μεγάλης πίτας, που φέρνει στο προσκήνιο η συγκυρία της πανδημίας αλλά και η διαχρονική αδυναμία παραγωγικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων από τη χώρα μας, καθώς τα κονδύλια των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης προέρχονται από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Την ώρα που τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως έχουν ανοίξει τις πύλες τους στο διαδικτυακό κοινό για δωρεάν εκπαίδευση, οι επιστήμονες της χώρας μας δεχόμαστε αυτό τον εμπαιγμό και τον εξευτελισμό της voucher τηλεκπαίδευσης, από κέντρα αμφιβόλου ποιότητας που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και μας παροτρύνουν να δηλώσουμε συμμετοχή χωρίς καν να έχουν ανακοινώσει θεματικές ενότητες.
Επιπλέον, διαβάζοντας προσεκτικά το ΦΕΚ75Α/30.03.2020 Αρ. 18 με λύπη διαπιστώνουμε πως η έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές που εξαγγέλθηκε, προκειμένου να βοηθήσει τους μηχανικούς να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μειώνει ανάλογα το εισόδημα που υπολογίζεται για τη συνταξιοδότηση. Σήμερα, βιώνουμε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση και για άλλη μια φορά αισθανόμαστε μόνοι!
Αν μη τι άλλο, αυτή η πανδημία θα πρέπει να μας διδάξει ότι το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και όχι στο περιθώριο».