ΠΑΓΝΗ

«Φωτιές» έχει ανάψει στο ΠΑΓΝΗ ο τετράμηνος λογαριασμός νερού της ΔΕΥΑΗ,  με βάση τον οποίο θα πρέπει το νοσοκομείο να πληρώσει 223.601 ευρώ για το διάστημα από 10-1-20 μέχρι 27-4-20.

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εκφράζει τη δυσφορία της για το διπλασιασμό του κόστους της ύδρευσης την οποία καλείται να πληρώσει σε μια περίοδο βαριάς υγειονομικής κρίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οδηγεί στην εκτροπή του προϋπολογισμού του νοσοκομείου(!) Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΗ διεκδικεί το ποσό προειδοποιώντας ότι θα «προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την είσπραξη των οφειλών η οποία θα βαρύνει το νοσοκομείο με τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης
Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης

Το όλο θέμα ανέδειξε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης ξεκαθαρίζοντας  ότι «πρέπει να υπάρξει μείωση του τιμολογίου για την κατανάλωση από δημόσια νοσοκομεία, όπως και σχολεία, γηροκομεία, προνοιακές δομές κλπ, σε ύψος όχι υψηλότερο από εκείνο των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως, πχ., των ιδιωτικών κλινικών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «πληρώσει το μάρμαρο» ο λαός, είτε ως δημότης είτε ως ασθενής ή εργαζόμενος του ΠΑΓΝΗ».

Στο μεταξύ έχει προηγηθεί μια αλληλογραφία ανάμεσα στο νοσοκομείο και τη ΔΕΥΑΗ που δείχνει το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το όλο θέμα. Πιο συγκεκριμένα σε έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου όπου περιγράφεται το ιστορικό έκδοσης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΗ από την αρχή του έτους που διαπιστώθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι  ήταν προσαυξημένος αναγνωρίστηκε και μια υπέρμετρη χρέωση που αντιμετωπίστηκε μέσα από την επανέκδοση νέου λογαριασμού.

Ωστόσο όπως τονίζεται η υπέρμετρη αύξηση του λογαριασμού είναι αποτέλεσμα της αύξησης της χρέωσης κατά 143%. «Η τιμή ανά μονάδα κυβικού από 0,74 ευρώ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2019 εκτοξεύθηκε σε 1,80 ευρώ στους δύο τελευταίους λογαριασμούς ήτοι αύξηση 143% συν 50% για τα τέλη αποχέτευσης».

Το νοσοκομείο τονίζει ότι « εξοφλούσε πάντα εμπρόθεσμα όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ χωρίς καμία καθυστέρηση αντιλαμβανόμενο της ανταποδοτικές υπηρεσίες της που παρέχει η δημοτική επιχείρηση προς τους πολίτες για το δημόσιο αγαθό του νερού. Ωστόσο ο διπλασιασμός του κόστους ύδρευσης και αποχέτευσης σε μια χρονιά που η χώρα βιώνει τέτοια υγειονομική κρίση η μεγαλύτερη αύξηση της δαπάνης του νερού οδηγεί στην εκτροπή του προϋπολογισμού καθώς δεν υπάρχει επάρκεια πιστώσεων για το 2020.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά τη χρέωση της μονάδας του κυβικού στα προηγούμενη επίπεδα 0,74 ευρώ το κυβικό καθώς επίσης και την απαλλαγή των πάγιων τελών για την αποχέτευση καθώς το νοσοκομείο επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του βιολογικού που λειτουργεί στο χώρο του.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΥΑΗ απαντώντας αναφέρει ότι « για το Ηράκλειο με την παλιά τιμολόγηση η τιμή του κυβικού ήταν 1,18 πλέον ΦΠΑ μέχρι το 2019. Με την τιμολόγηση που έγινε βάση μελέτης έφτασε στα 4,35. Επειδή όμως θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλή έγινε διόρθωση με τελικό ποσό 2,70 /m3».. Στο έγγραφο γίνεται επίκληση αντίστοιχων χρεώσεων σε άλλες πόλεις της χώρας όπως τα Χανιά που είναι 2,75 ευρώ/m3  και την Κοζάνη 2,12 ευρώ /m3 την Πάτρα 3,12 ευρώ/m3 και τα Γιάννενα 3,44 ευρώ /m3.