ΛΟΤΖΙΑ

Αλλάζουν όλα στις υποψηφιότητες στο Δήμο Ηρακλείου καθώς υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα, μετά την απόφαση του Γιάννη Κουράκη να κλείσει τον ιστορικό κύκλο του στο Δήμο Ηρακλείου και να μην είναι ξανά υποψήφιος. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι ήταν καταλυτική στο προεκλογικό τοπίο του Ηρακλείου, που καταγράφει ζωηρές είναι εξελίξεις σε ότι αφορά στο ξεκαθάρισμα της υποψηφιότητας του Μιχάλη Καραμαλάκη στα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου, και όπως όλα δείχνουν τον φέρνουν όλο και πιο κοντά στην εκλογική κάθοδο για τη διεκδίκηση της Λότζια.

Σήμερα στις 8.30 ανακοινώνει και επισήμως την υποψηφιότητα του στο Δήμο Ηρακλείου ο Γιώργος Σισαμάκης στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. Στο μεταξύ, εντείνονται οι επαφές και οι συναντήσεις των πασοκογενών υποψηφίων με σκοπό να συμβρεθούν πολιτικά σε ένα ενιαίο μέτωπο, και τη συγκρότηση ενιαίου συνδυασμού.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος  Αλέξης Καλοκαιρινός συνεχίζει τις επαφές του με πρόσωπα και φορείς στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Αντίστοιχα ο νέος υποψήφιος Δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωση Δημήτρης Δουλουφάκης συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα του για τη διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις επαφές και κύκλους ομιλιών που πραγματοποιεί.

Τίτλοι τέλους στον ιστορικό κύκλο του Κ. Κουράκη στο Δήμο Ηρακλείου

Ο κ. Κουράκης δεν θα είναι υποψήφιος
Ο κ. Κουράκης δεν θα είναι υποψήφιος

Τελευταίος σταθμός για το Γιάννη Κουράκη στη Λότζια είναι η παρούσα δημοτικής περίοδος με την οποία σφραγίζει  την πλούσια πολιτική διαδρομή του, καθώς δεν θα διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου ξανά, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε χθες βράδυ στους συνεργάτες του στη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης της οποίας ηγείται «Ηράκλειο 375».

Η απόφαση του κ. Κουράκη να αποσυρθεί από τη λίστα των υποψηφιοτήτων στο Δήμο Ηρακλείου, δημιουργεί νέα δεδομένα και άλλες δυναμικές στο πολιτικό κάδρο των δημοτικών εκλογών.

Αφενός βγαίνει από την εκλογική κούρσα ένα έμπειρο και ισχυρό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης το οποίο όλοι χαρακτηρίζουν ως ικανό διεκδικητή. Αφετέρου υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδια την παράταξη του αφού διαθέτει μια σειρά ικανών και έμπειρων πολιτικών στελεχών τα οποία θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα κινηθούν στα επόμενα βήματα τους μετά από την αποδέσμευση τους από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν αρχίσει κρούσεις από άλλες δημοτικές δυνάμεις που μένει να αποδειχτεί στην πράξη που θα οδηγήσουν.

Θα είναι υποψήφιος ο Μιχάλης Καραμαλάκης

Ο κ. Μιχ. Καραμαλάκης το νέο πρόσωπο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο προεκλογικό κάδρο του Δήμου Ηρακλείου, έχουν ανατροφοδοτήσει ζωηρά το σενάριο της υποψηφιότητας του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη στο Δήμο Ηρακλείου, που φαίνεται ότι τα επόμενα βήματα του τον φέρουν όλο και πιο κοντά στη Λότζια.

Η μεγάλη στροφή του κ. Καραμαλάκη στην αυτοδιοίκηση φαίνεται ότι είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση για τον ίδιο, που δείχνει ότι έχει ζυγίσει τα δεδομένα που υπάρχουν γνωρίζοντας και τις ιδιαιτερότητες και τις εν γένει δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ωστόσο αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι οι πιέσεις και η ενθάρρυνση που δέχεται είναι τόσο ισχυρή που τον εξωθούν όλο και πιο κοντά στην εκλογική κάθοδο.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μουδιασμένος ακόμα από το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει το βηματισμό του εν όψει της επερχόμενης αναμέτρησης των δημοτικών εκλογών. Προς το παρόν δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το πως θα κινηθεί πολιτικά και όσο περνά ο χρόνος τα πράγματα γίνονται όλο και πιο απαιτητικά.

Σε πρώτη φάση αυτό το οποίο φαίνεται ότι έχει προγραμματιστεί είναι μια παγκρήτια σύσκεψη στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί η στάση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως τον τελικό λόγο θα τον έχει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της το αργότερο μέχρι τις 15-16 Ιουλίου.

Θα ενώσουν τις δυνάμεις τους οι πασοκογενείς υποψήφιοι;

Αλλεπάλληλες είναι οι επαφές και οι συναντήσεις των λεγόμενων πασοκογενών υποψηφίων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της ενιαίας εκλογικής καθόδου. Στο πλαίσιο αυτό η Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο Κώστας Βαρδαβάς ο Γιώργος Αλεξάκης, φαίνεται να έχουν ανοίξει μια πλατφόρμα επικοινωνίας εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προκύψει μια κοινή εκλογική κάθοδος.

Μένει να αποδειχτεί πόσοι υποψήφιοι χωράνε κάτω από την ίδια ομπρέλα και κυρίως ποιος θα είναι ο επικεφαλής που θα ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα είναι φανερό ότι κάποιοι δε στηλώνουν τα πόδια και αντιπροτείνουν να γίνει μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ποιος μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική νίκης που μπορεί να κάνει την ανατροπή. Στη βάση αυτή προτείνεται και η λύση μιας τρίτης υποψηφιότητας όπως του Λ. Βαμβακά που μένει να αποδειχτεί εάν θα είναι διατεθειμένος να ενδώσει σε ένα τέτοιο σενάριο.