Με σημαντικές αλλαγές, αλλά και διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια εκδόθηκε φέτος η σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης.
Στην Κρήτη οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές, ενώ προβλέπονται αυξήσεις του επιδόματος, που αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις για δικαιούχους ορεινών δήμων με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, ακόμα και το 54 %, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου.
Με σχετικό προβληματισμό αντιμετωπίζεται από το Σύλλογο Πωλητών Πετρελαιοειδών του νομού Ηρακλείου η νέα ρύθμιση, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υπολογισμοί γίνονται με διαφορετικό τρόπο.
«Παλαιότερα είχαμε έναν υπολογισμό που λάμβανε υπόψη του μεταξύ άλλων τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού κάθε δικαιούχου» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λυκούργος Σαμόλης για να προσθέσει:
«Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι υπάρχουν νοικοκυριά που ευνοούνται από τη νέα ρύθμιση, αλλά και νοικοκυριά που θα λάβουν χαμηλότερο επίδομα σε σχέση με πέρυσι, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τετραγωνικά σπιτιών.
Κρατάμε όμως επιφυλάξεις, αφού θέλουμε να το δούμε στην πράξη για να διαπιστώσουμε πώς θα υλοποιηθεί η διαδικασία».
Όπως αναφέρει, παράλληλα, ο κ. Σαμόλης, με τη ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει ο κύριος όγκος των ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά να αγοραστεί μέσα στο 2019 και όχι μέσα στο 2020.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προς το παρόν, όπως άλλωστε είναι και φυσικό, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που πωλούνται είναι μηδενικές, εξαιτίας των καλοκαιρινών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Κρήτη.
Πώς θα δίνεται όμως φέτος το επίδομα θέρμανσης; Για πρώτη φορά φέτος, το επίδομα θέρμανσης δεν θα δίνεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των τετραγωνικών οικίας στην οποία διαμένει ο κάθε δικαιούχος, αλλά αποκλειστικά και μόνο ανάλογα με τη ζώνη περιοχής στην οποία ανήκει.
Βασική υποχρέωση των δικαιούχων για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης είναι να αγοράσουν μέσα στο 2019 ποσότητες διπλάσιας αξίας του επιδόματος που δικαιούνται.
Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στη σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει στην πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα κάνει αίτηση για το επίδομα. Η διαδικασία επεξεργασίας της αίτησης θα προχωράει κανονικά και ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει όποτε θέλει το πετρέλαιο.
Κατόπιν, το επίδομα θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό και ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ θα γίνεται στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.
Για όσους διασταυρωθεί ότι έγινε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, ο φάκελος θα «κλείνει». Αντίθετα, όσοι εντοπιστούν να μην έχουν αγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης θα καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα του επιδόματος ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.
Τι συμβαίνει στην Κρήτη
Η Κρήτη ανήκει στη Δ’ Ζώνη της Ελλάδας, ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος πρόκειται να λάβουν από 64 ευρώ, έως και 112, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας.
Ειδικότερα, για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα στους μη ορεινούς δήμους το επίδομα που θα δοθεί είναι 64 ευρώ. Στην περίπτωση του ενός παιδιού το επίδομα που θα δοθεί είναι 70 ευρώ, σε νοικοκυριό με δύο παιδιά 77 ευρώ, σε νοικοκυριό με τρία παιδιά 83 ευρώ και σε νοικοκυριό με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά 90 ευρώ.
Αντίστοιχα, για τους ορεινούς δήμους της Δ’ ζώνης, νοικοκυριό χωρίς παιδιά λαμβάνει 80 ευρώ, νοικοκυριό με ένα παιδί 88 ευρώ, νοικοκυριό με δύο παιδιά 95 ευρώ, νοικοκυριό με τρία παιδιά 104 ευρώ και νοικοκυριό με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά 112 ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά που δίνονται τη φετινή χρονιά για την Κρήτη είναι προσαυξημένα σε σχέση με τον μέσο όρο της περυσινής χρονιάς από 11,1 % έως και 53,4 %.
Αναφέρεται, επίσης, ότι για τις περιοχές της Δ’ Ζώνης, στην οποία και ανήκει η Κρήτη, η ανώτατη συνολική κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι από 400 έως και 500 λίτρα.