ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΟΣ

Ιστορική δικαίωση μετά από 30 χρόνια σηματοδοτεί η πρώτη υπογραφή συμβολαίου με τον οποίο αποκτά τίτλο ιδιοκτησίας καταπατητής δημοτικής έκτασης στη Νέα Αλικαρνασσό η οποία ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση ενός οξύτατου κοινωνικού προβλήματος που σύρεται εδώ και δεκαετίες.

Το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφηκε χθες, είναι πιλότος για αυτά που έπονται, καθώς υπάρχουν πέντε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπογραφή ισάριθμων συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτου καταπατημένης έκτασης της Νέας Αλικαρνασσού σε ιδιώτες που  αναμένεται να υπογραφούν ως το τέλος του έτους.

Με βάση τα στοιχεία του Δήμου υπάρχουν συνολικά 70 πολίτες που εντάσσονται στις λίστες των καταπατητών (οι οποίοι μπορεί να είναι δεύτερης γενιάς καταπατητές) και υπάρχουν γραπτά αιτήματα για δύο ακόμα συμβόλαια τα οποία θα ετοιμάσουν οι δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να ψηφιστούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν επίσης  πολλές προφορικές αιτήσεις, που ο Δήμος περιμένει να κατατεθούν με επίσημους φακέλους με όλα τα επισυναπτόμενα στοιχεία ώστε και οι υποθέσεις αυτές να πάρουν το δρόμο τους.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε  δια χειρός Μανόλη Βασιλάκη ο οποίος είχε επεξεργαστεί τη φόρμουλα της μεταβίβασης ακινήτων ως επικεφαλής του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας και έμελλε να την υπογράψει ως αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «με το συμβόλαιο αυτό αποδίδουμε δικαιοσύνη σε ένα συμπολίτη μας μετά από την υπέρβαση πολλών δυσκολιών, και έπεται συνέχεια με τους πολίτες που ακολουθούν.  Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω για την εξέλιξη αυτή, τους νομικούς συμβούλους του Δήμου Ηρακλείου, τα στελέχη του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας τους δικηγόρους και τους μηχανικούς των ιδιωτών με τους οποίους συμπράξαμε για να επέλθει λύση σε δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανόλης Βασιλάκης

Παράλληλα θέλω να απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους δημότες των οποίων η αίτηση είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Αλικαρνασσού και έχουν πληρώσει τις προβλεπόμενες δόσεις για την εξαγορά του ακινήτου τους να έρθουν να τους υποδείξουμε τον τρόπο να αποκτήσουν την κυριότητα του ακινήτου τους. Επίσης θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι για όσους συμπολίτες μας υπάρχει έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Αλικαρνασσού σε σχέση με την εξαγορά του ακινήτου τους την οποία έχουν εξοφλήσει εν μέρει και όχι στο σύνολο της, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου προς την Κυβέρνηση για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αποκτήσουν και εκείνοι τα ακίνητα τους».

Ιστορικά το πρόβλημα των καταπατημένων ακινήτων στη Ν.Αλικαρνασσό ξεκινά από το 1950 όταν το υπουργείο Γεωργίας μοίρασε σε ιδιώτες, σε δημοτικές υπηρεσίες και σε οργανισμούς, κληροτεμάχια που είχε διανείμει νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1932 στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού.

Η κοινότητα μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα όλοι όσοι απέκτησαν ακίνητα με τη δεύτερη διανομή, του υπουργείου Γεωργίας να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού με τον τίτλο που είχαν στα χέρια τους δεν μπορούσαν να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, ήταν να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, που προκαλούσε ισχυρές πιέσεις προς την Πολιτεία.

Έτσι για τις περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων δόθηκε μια λύση το 1995 ώστε μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να μπορούν  να αγοράσουν τα ακίνητα που τους είχαν διανεμηθεί και έτσι να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας. Πολλοί από αυτούς το έκαναν και άλλοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εξαγοράς στο σύνολο της.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς από αυτούς που έδωσαν χρήματα δεν κατάφερε να αποκτήσει τίτλο ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα τα ακίνητα τους να είναι στον αέρα, να μην μπορούν να μεταβιβάσουν να πουλήσουν ή να αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν την περιουσία τους. Μετά από εισήγηση του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη φόρμουλα ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν επιτέλους τίτλο ιδιοκτησίας και να μη βρίσκονται στον αέρα.