Κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κρήτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του χθεσινού χαιρετισμού του κατά τη διάρκεια υπογραφής σύμβασης για την έναρξη ερευνών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
«Η υπογραφή της σύμβασης είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας κι ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει πως δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στον γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας.
«Η Ελλάδα πριν από τέσσερα μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας σαφές πως η χώρα έχει ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ τα τελευταία δέκα χρόνια με τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα να συνεχίζονται.
«Η επένδυση για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της σύμβασης που υπογράφουμε, γιατί πρόκειται για μία εθνικής σημασίας επένδυση, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», ανέφερε παράλληλα ο πρωθυπουργός.
Στον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το ενδιαφέρον των εταιρειών εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες, με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε χρόνο ρεκόρ.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ακόμα πως το μόνο βήμα που απομένει είναι η υπογραφή της κύρωσης συμφωνίας από τη Βουλή.
«Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τις έρευνες για κοιτάσματα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κυρίως σε φυσικό αέριο από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:
«Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για τον διαμερισμό των δρόμων και των πηγών της ενέργειας. Να φέρουμε τον East Med, που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Κρήτη. Ο αγωγός αυτός μπορεί να γίνει γέφυρα στη Μεσόγειο, ανοίγοντας δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».
Ανέφερε ακόμη ότι θα αναζητήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα Νότια της Κρήτης, που, αν βρεθούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής.
Τέλος, ανέφερε ότι οι συμβάσεις θα πάνε στη Βουλή, θα αρχίσει η έρευνα και σε δύο με τέσσερα χρόνια θα έχουμε εικόνα για το τι κοιτάσματα υπάρχουν.