ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ: Πώς το Ηράκλειο από το “3” έγινε… δύο!

Επί πέντε περίπου ώρες, όλοι οι Ηρακλειώτες περίμεναν τις επίσημες ανακοινώσεις από το στόμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, για να μάθουν, επιτέλους, τι … χρώμα είναι η περιφερειακή μας ενότητα.

Το μεσημέρι αναρτήθηκε από τον ΕΟΔΥ ένας ανανεωμένος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, όπου το Ηράκλειο φαινόταν κίτρινο και όχι πορτοκαλί, δηλαδή από το επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης, περνούσε στο επίπεδο 2, επιτήρησης. Αμέσως, όλοι αισθάνθηκαν ανακούφιση καθώς αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι από σήμερα δε θα ίσχυαν τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στα επίπεδα 3 και 4. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν είχε εκδοθεί ένα ΦΕΚ, βάσει του οποίου το Ηράκλειο ήταν στις περιοχές, όπου θα επιβάλλονταν τα νέα μέτρα. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ κάποια στιγμή «εξαφάνισε» το νέο χάρτη.

Η «Π» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τοπικές αρχές, όμως, κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά τι θα ισχύει για το Ηράκλειο. Συνεπώς, όλοι περίμεναν τον πλέον αρμόδιο, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον κ. Χαρδαλιά. Ωστόσο, η αλλαγή στο επίπεδο του Ηρακλείου θα αργήσει…δύο μέρες. Δηλαδή, σήμερα και αύριο, Κυριακή, θα είμαστε με αυξημένους περιορισμούς, με κλειστά μαγαζιά τα μεσάνυχτα, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 τη νύχτα ως τις 5 τα ξημερώματα και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Από την ερχόμενη Δευτέρα, όμως, τα μέτρα θα ελαφρύνουν…

Αφού επικράτησε ένα αλαλούμ, το Ηράκλειο τελικά κιτρίνισε και επίσημα

Η αγωνία έλαβε τέλος

Τις αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο Covid-19 που θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά, το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες. Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. Άρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, η επιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε ότι το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο. Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά. Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου. Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

Άρα το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Αναλυτικά, 25 Περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) ενώ πριν από 14 μέρες ήταν 26, 33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25 , 14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23 ενώ δύο Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Τι θα ισχύει για δύο μέρες στο Ηράκλειο

Σε σχέση με τα δύο νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από σήμερα, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ιδία διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.