Κι ενώ οι συλλήψεις για την εγκληματική, όπως τη χαρακτηρίζει η ΕΛ.ΑΣ., οργάνωση που εμπορευόταν και διακινούσε όπλα συνεχίζονται, οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι αφέθηκαν χθες ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Ο περιοριστικός όρος που τους επιβλήθηκε είναι αυτός της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Σε νεότερη ανακοίνωσή της η Αστυνομία για τις νέες συλλήψεις στις οποίες προχώρησαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:
“Σε συνέχεια του από 18.07.2018 Δελτίο Τύπου μας που αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών, συνελήφθησαν ακόμα 22 άτομα κατηγορούμενοι για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον έρευνες σε οικίες κατόπιν παραγγελίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν 22) άτομα τα οποία όπως προέκυψε είχαν προβεί στην αγορά ειδών οπλισμού από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
29 πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
3 κυνηγετικά όπλα χωρίς την προβλεπόμενη άδεια κατοχής,
1.081 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
10 γεμιστήρες πιστολιών,
4 κλείστρα – εξαρτήματα πιστολιών,
2 πτυσσόμενες ράβδοι,
μηχανισμός εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (TAZER),
3 εκτοξευτήρες φωτοβολίδων,
μαχαίρια
βαλλίστρα και
πλήθος εγγράφων”.
Οι βασικοί συλληφθέντες στην πλειονότητά τους είναι άνδρες από την Κρήτη (υπάρχουν και δύο γυναίκες), ένας κατάγεται από την Αττική αλλά μένει στην Ημαθία, κι ένας αλλοδαπός, πιθανότατα Βούλγαρος, με το όνομα Vladimir. Από τους φερόμενους ως δράστες έχουν συλληφθεί οι επτά και η έρευνα συνεχίζεται.
Για την Αστυνομία επικεφαλής θεωρείται ένας 55χρονος Κρητικός επιχειρηματίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 55χρονος Κρητικός και ένας Βούλγαρος κατηγορούνται ότι ενώθηκαν από κοινού για να διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες που αφορούν την κατηγορία που τους αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ.
Αναφορικά με τον πρώτο, αλλά και τρεις συγγενείς του (ένας άνδρας και οι δύο γυναίκες), φέρονται μέσω των εταιρειών που διαθέτει ο 55χρονος να εισήγαν από τη Βουλγαρία όπλα, φυσίγγια όπλων, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, σπρέι και άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στον νόμο περί όπλων. Τα παραπάνω τα αποθηκεύουν σε χώρους που δεν έχουν σχέση με την εταιρεία του 55χρονου και στη συνέχεια είτε από κοντά με τους πελάτες είτε μέσω του διαδικτύου τα πουλούσαν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αγορά των αντικειμένων αυτών γίνεται από διάφορες εταιρείες του χώρου στη Βουλγαρία, ενώ τη μεταφορά και την εισαγωγή τους την κάνει, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, το άτομο που διαμένει στην Ημαθία.
Σε ό,τι αφορά στην αποστολή των “παράνομων προϊόντων” σε αγοραστές εντός Κρήτης, γίνεται, όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί, είτε με μεταφορά με ίδια μέσα και δια ζώσης παράδοση από τους κατηγορούμενους είτε με δέματα που μεταφέρονταν με λεωφορεία.
Για την πελατεία εκτός Κρήτης τα αντικείμενα μεταφέρονταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, φέρεται να παραλάμβανε τα δέματα και να φρόντιζε να αποστέλλονται στους παραλήπτες με το πλοίο για να μην ελέγχονται τα πακέτα από μηχανήματα x ray που υπάρχουν στα αεροδρόμια.