Μπορεί ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου να χτύπησε βαριά τους δήμους Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων, αλλά και το Ηράκλειο δεν έμεινε αλώβητο από τις δονήσεις των ρίχτερ. Στην ενδοχώρα του δήμου και συγκεκριμένα στις περιοχές του Αγίου Σύλλα και του Προφήτη Ηλία έχουν ήδη εντοπιστεί σπίτια τα οποία με βάση και τον έλεγχο του κλιμακίου του Υπουργείου Υποδομών έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα και η Λότζια κινείται ήδη στην κατεύθυνση της προμήθειας οικίσκων.
Το γεγονός αυτό συνδυαστικά και με μια σειρά από άλλα προβλήματα που καταγράφονται στη σχολική στέγη αλλά και τις ετοιμορροπίες που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα κτίσματα, έχουν οδηγήσει το Δήμο Ηρακλείου να αιτηθεί την άμεση χρηματοδότηση με το ποσό των 2.200.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά.
Πρώτο μέλημα του Δήμου είναι να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα των οικογενειών που σήμερα φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια, αλλά είναι φανερό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να στεγαστούν έστω και προσωρινά σε οικίσκους τους οποίους έχει αιτηθεί να προμηθευτεί ο Δήμος Ηρακλείου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών στους ελέγχους που πραγματοποίησαν κυρίως στην παλιά πόλη, διαπίστωσαν αφενός την επιβάρυνση των ήδη χαρακτηρισμένων ετοιμόρροπων κτισμάτων και αφετέρου την πληθώρα κτηρίων που χαρακτηρίζονται ως προβληματικά, όχι με την έννοια ότι χρίζουν κατεδάφισης στο σύνολό τους, αλλά επειδή κάποια τμήματά τους χρίζουν άμεσης συντήρησης.
Συγκεκριμένα, έχει εντοπιστεί, κυρίως στην εντός των τειχών πόλη, μια πληθώρα σπιτιών με μπαλκόνια που απαιτούν τεχνική παρέμβαση επειδή έχουν αποκοπεί τμήματά τους ή υπάρχουν σοβάδες που με ευκολία μπορεί να αποκολληθούν και να προκαλέσουν προβλήματα.
Θυμίζουμε ότι προ 2ετίας ελέγχθηκαν περισσότερα από 700 κτίσματα της παλιάς πόλης στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το ΤΕΕ ΤΑΚ και έγινε για πρώτη φορά μια συγκροτημένη επιστημονικά χαρτογράφηση του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού ιστού, η οποία κατέγραψε τις παθογένειες και τα προβλήματά του, καθώς εντόπισε κτίσματα με ζητήματα προσβασιμότητας ή απειλητικά για τη δημόσια ασφάλεια.
Παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου τρέχει μια εργολαβία express προκειμένου να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης στα σχολικά συγκροτήματα που χρειάζεται. Πρόκειται για μια εργολαβία συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, με την οποία επιχειρείται να γίνει ταχεία αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε ο φονικός σεισμός στα κτηριακά συγκροτήματα των σχολείων, ώστε να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν στο σύνολό τους με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.