Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε 58 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου χθες το μεσημέρι.
Παρά την έντασή του, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ωστόσο, σε επιφυλακή βρίσκεται η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ για την αξιολόγηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι ακολούθησαν ορισμένοι ασθενείς μετασεισμοί, με τον τελευταίο να φτάνει μέχρι τα 3,0 ρίχτερ.
Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε προκαταρκτικό μέγεθος 5,7 Ριχτερ για να το διορθώσει λίγο αργότερα στα 5,9 ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή που έδωσε το σεισμό είναι κοντά στην τάφρο του Στράβωνα που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς στο νησί.
Ο χωρικός αντιπερειφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Ευστρατίου δήλωσε πως συνεργεία της Περιφέρειας έχουν βγει στους δρόμους προληπτικά και ελέγχουν αν υπάρχουν ζημιές στον οικιστικό ιστό και τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
“Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 5,7, αλλά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο που εδρεύει στη Γαλλία δίνει μέγεθος 6 και αυτό είναι προκαταρκτικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή νοτιοανατολικά από το νησί της Ρόδου.
Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων” είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως εκεί είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.
“Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός ο σημερινός σεισμός” είπε τονίζοντας πως “ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία“.
«Πρόκειται για εναν μεγάλο σεισμό πάνω στο επονομαζόμενο ελληνικό τόξο περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ρόδου και με βάθος περίπου 30-40 χιλιόμετρα.
Το φαινόμενο παρακολουθείται αλλα εκτιμώ οτι δεν θα έχει επιπτώσεις. Μόνο ένας πολύ ισχυρός σεισμος των 7 ρίχτερ θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές εκει» τόνισε, από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας δήλωσε τα εξής: «Τυπικός σεισμος του ελληνικού τόξου ο οποίος για το μέγεθός του δεν έχει δώσει ακόμη μετασεισμούς που τους περιμένουμε. Ακόμη είναι νωρίς για να πούμε αν ειναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο λόγω του ότι είναι υποθαλάσσιος και σε απόσταση απο το νησί δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία».