Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους της Κρήτης.
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους της Κρήτης.

Την αισιοδοξία τους για την ανάπτυξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Κρήτης, εξέφρασαν τα διοικητικά στελέχη της Eurobank κατά τη διάρκεια χθεσινού γεύματος εργασίας που πραγματοποίησαν με δημοσιογράφους της Κρήτης.

Τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας, τόνισαν πως για πρώτη φορά η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί ποσά, που ενδεχομένως συνολικά να ξεπεράσουν και τα 90 δις, για τα οποία καλούνται να δημιουργηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια που θα ανταποκρίνονται στις σχετικές απορροφήσεις και εκταμιεύσεις. Τα διοικητικά στελέχη τόνισαν πως μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα μπορούν να εκταμιευθούν ως ενισχύσεις, χωρίς καμία υποχρέωση από τους δικαιούχους, ενώ έκαναν σαφές πως η Eurobank διαθέτει την τεχνογνωσία, αλλά και τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες για δυναμικά σχέδια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ειδικότερα για την Κρήτη υποστήριξαν πως η επόμενη δεκαετία, θα είναι μια δεκαετία υπερβολικής ανάπτυξης κι επενδύσεων, κάνοντας σαφές πως η περίοδος ως το 2033, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες κοσμογονικές ανατροπές, όπως εκείνη της πανδημίας του κοροναϊού, θα είναι μια δεκαετία δημιουργίας κι αλλαγής παιχνιδιού.

Οι δηλώσεις των στελεχών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο περιοδείας ευρείας κλίμακας που πραγματοποιεί η Διοίκηση στην Κρήτη.

Από τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γεώργιος Ζανιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, συνοδευόμενοι από τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, κ.κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Βασιλείου, Σταύρο Ιωάννου και κλιμάκιο ανώτερων στελεχών έχουν πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Κρήτη, ενώ θα επισκεφτούν και όλα τα καταστήματα και υπηρεσίες της Τράπεζας στο νησί.

Η Κρήτη αποτελεί κορυφαία επιχειρησιακή προτεραιότητα για τη Eurobank που αναγνωρίζει την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και το ρόλο της συγκεκριμένης περιφέρειας ως μια ολοκληρωμένη οικονομία, πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Κλάδοι αιχμής όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η «πράσινη» ενέργεια, η ακαδημαϊκή έρευνα και η ψηφιακή καινοτομία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, συγκροτούν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μια ισορροπημένη παραγωγική βάση για την Κρήτη, με κομβική αξία και στο νέο αναπτυξιακό κύκλο.

Η Eurobank αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες, όλων των πελατών της, τους οποίους στηρίζει έμπρακτα, σε κάθε επίπεδο.  Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται συναντήσεις με πελάτες μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων αλλά και του private banking. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, παραθέτει, σήμερα, στο Ηράκλειο και αύριο στα Χανιά, δείπνο εργασίας σε επιχειρηματικούς πελάτες, που θα παρακολουθήσουν ανοικτές συζητήσεις για τα Επιδοτούμενα και Συγχρηματοδοτούμενα Αναπτυξιακά Προγράμματα και θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις απευθείας στη Διοίκηση της Τράπεζας, συζητώντας λύσεις που καλύπτουν ανάγκες της επιχείρησής τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε:

«Η Κρήτη είναι μια ολοκληρωμένη οικονομία. Μια οικονομία που μπορεί να γίνει το πρότυπο για όλη την Ελλάδα».

«Η Eurobank έχει θέσει ως στόχο και λόγο ύπαρξης της, την στήριξη των πρωτοπόρων, εκείνων που πηγαίνουν μπροστά και δημιουργούν ευημερία για όλους, των πρωτοπόρων επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο και σε κάθε περιοχή. Πουθενά αυτή η δέσμευση, πουθενά αυτή η επιλογή δεν έχει περισσότερο νόημα από ό,τι εδώ στην Κρήτη, που αποτελεί επιχειρησιακή μας προτεραιότητα».

Η Eurobank συμμετέχει ενεργά σε όλα τα εμβληματικά έργα υποδομής, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, έργο το οποίο χρηματοδοτεί αποκλειστικά. Παράλληλα, καταγράφει το μεγαλύτερο μερίδιο στις νέες χρηματοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε όλη την Ελλάδα.

Στοχεύοντας σε συνολικές εκταμιεύσεις 250 εκατ. ευρώ για το 2022, που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων στην Κρήτη, η Eurobank:

Ως Τράπεζα του Τουρισμού υλοποιεί παρεμβάσεις συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2020 – 2024, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, με έμφαση στον ξενοδοχειακό κλάδο. Επίσης διαθέτει, για 12η διαδοχική χρονιά, το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός.

Μόνο στην Κρήτη πάνω από 13.000 επιχειρήσεις από τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο έχουν αξιοποιήσει το Business Banking Τουρισμός, ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα προνομίων, τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών που απευθύνεται στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, και στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές και στη Χαλκιδική.  Αντίστοιχα προγράμματα έχουν δημιουργηθεί και για τους τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στηρίζει ολιστικά τις μικρότερες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται μέσω ευρωπαϊκών πόρων ή/και ελληνικών προγραμμάτων. Από το 2020 έχει χορηγήσει 18.500 δάνεια ύψους συνολικά άνω των 1,7 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στην Κρήτη κατά την τελευταία 4ετία η Τράπεζα χορήγησε πάνω από 2.000 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Διευκολύνει έμπρακτα την υλοποίηση επενδύσεων με περισσότερα από 800 εξειδικευμένα στελέχη και ειδικές ομάδες, με τη συμμετοχή και εξωτερικών συνεργατών. Οι Επαγγελματικοί Σύμβουλοι της Τράπεζας έχουν ενημερώσει έως σήμερα περισσότερους από 40.000 πελάτες, ενώ 10.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα για τις επενδύσεις τους.

Τη Διοίκηση συνοδεύουν οι κ.κ. Γενικοί Διευθυντές της Τράπεζας, Retail Banking, Ιάκωβος Γιαννακλής, Δικτύου Καταστημάτων, Γιάννης Σεραφειμίδης, Commercial Banking, Ανδρέας Χασάπης, Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου, Μιχάλης Βλασταράκης, καθώς επίσης και οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές, Δρ. Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής Οικονομολόγος Ομίλου, κ. Γιώργος Βαρελτζίδης, επικεφαλής Διεύθυνσης Ιδιωτών, κ. Σπύρος Βενετσιάνος, επικεφαλής Structured Finance,

κ. Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Small Business Segment, κα Ευαγγελία Πιτταούλη, επικεφαλής Private Banking Ελλάδος. Στην περιοδεία συμμετέχουν και οι κ.κ. Μιχάλης Λούης, επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων Ομίλου Eurobank και Χαράλαμπος Χαμπάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Private Bank Λουξεμβούργου.

Η περιοδεία στην Κρήτη είναι η δεύτερη ευρείας κλίμακας περιοδεία που πραγματοποιεί η Διοίκηση της Eurobank στην περιφέρεια.