Λινοπεράματα

«Θα σταματήσει τα επόμενα χρόνια η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών σταθμών που καίνε πετρέλαιο στην Κρήτη». Αυτό δηλώνει επίσημα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έρχεται να καλύψει πλήρως τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Στο ενημερωτικό σημείωμα γίνεται σαφές πως το συνολικό κενό που θα προκύψει από την παύση των μονάδων θα καλυφθεί από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του νησιού με την Πελοπόννησο και την Αττική και με παραγωγή από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό σημείωμα «η διασύνδεση της Κρήτης είναι ένα έργο που σχεδιάζεται σχεδόν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης (!) αλλά η σημερινή το υλοποιεί».

Στο ενημερωτικό σημείωμα, γίνεται εκτενέστατη αναφορά στον λόγο για τον οποίο ο υπουργός ζήτησε με νομοθετική ρύθμιση την αύξηση δυναμικότητας των υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ, όπου και διευκρινίζεται πως η τοποθέτηση νέων αεροστροβίλων θα αφορά κυρίως τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακου κι ενδεχομένως τα Χανιά, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως τονίζεται, δεν θα αφορά τα Λινοπεράματα.

«Οι ενέργειες αυτές της ΔΕΗ αναμένεται να αποδειχθούν υπερεπαρκείς για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού στο μεσοδιάστημα, αποφεύγοντας ακριβές επενδύσεις, που θα επιβάρυναν υπέρμετρα τους καταναλωτές προκειμένου να αποσβεστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού η διασύνδεση περιορίσει σημαντικά τη χρησιμότητά τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό σημείωμα όπου διευκρινίζεται αναφορικά με την Κορακιά:

«Σε σχέση με τη θέση Κορακιά, με βάση το γνωστό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, αυτή προβλέπεται καταρχάς ως το σημείο προσαιγιάλωσης της διασύνδεσης με την Αττική. Όσον αφορά στην παλαιότερη πρόβλεψη για κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά, η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2017 από τη ΡΑΕ την ανάκληση των αδειών παραγωγής για την κατασκευή του νέου αυτού σταθμού».

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Αττική, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022, σύμφωνα με το 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, «δεν θα υπάρχει ανάγκη για λειτουργία συμβατικής θερμικής παραγωγής στη νήσο, επομένως ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων θα μπορέσει να κλείσει, όπως και γενικότερα οι παλαιές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ οι νεότερες μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, κυρίως στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου».