Μέσα στο επόμενο 10ήμερο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μελετητικά ο σχεδιασμός του τρίτου ημικόμβου, που εξετάζεται ως εναλλακτική λύση για να ανατάξει τα προβλήματα της κυκλοφορίας που έχουν καταγραφεί μετά την περιοχή του Άι Γιάννη Χωστού, έπειτα από την εγκατάσταση του δεύτερου ημικόμβου.
Η εναλλακτική λύση που προωθείται και προβλέπει νέο κυκλικό κόμβο ακριβώς στο σημείο που ενώνεται ο δρόμος της Φοινικιάς και των Μαλάδων, αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων που προκάλεσε η εγκατάσταση του δεύτερου προσωρινού κόμβου, έχει ανοίξει ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος για την κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής και το τι θα πρέπει να γίνει.
Στο μεταξύ, με παρέμβασή της προς τον περιφερειάρχη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Κρήτης, τονίζει ότι ο «προσωρινός» οδικός κόμβος Φοινικιάς, στον Άι Γιάννη Χωστό, χειροτέρεψε πολύ τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή. «Ουρές δεκάδων αυτοκινήτων προκαλούν τεράστια λαϊκή ταλαιπωρία.
Όσοι αναζητούν «ιδέες» για προσωρινές λύσεις, ξεχνούν (ή κάνουν πως ξεχνούν) ότι δεν μιλάμε για έναν απλό αστικό δρόμο του Ηρακλείου, αλλά για μια ανεπίσημη διασταύρωση αστικού δρόμου με τον ΒΟΑΚ!
Ξεχνούν πως όταν κατασκευάστηκε ο ΒΟΑΚ μέσα στο Ηράκλειο μπορεί να κάλυψε προσωρινά έναν μεγάλο αριθμό αστικών μετακινήσεων, αποδείχτηκε όμως γρήγορα πως δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Ο ΒΟΑΚ χώρισε στα δύο μια πόλη με πάνω από 200.000 κατοίκους, χωρίς δημοτικό οδικό δίκτυο και συνδέει και να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις ανάμεσα στον βόρειο και το νότιο τμήμα. Σήμερα είναι ξεκάθαρο πως άλλες μετακινήσεις πρέπει να καλύπτει ο ΒΟΑΚ χωρίς διόδια και άλλες μετακινήσεις ένα δημοτικό οδικό δίκτυο.
Όμως όλα αυτά χρόνια αλματώδους επέκτασης του Ηρακλείου, τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές επαναπαύτηκαν με προσωρινές λύσεις, γιατί δεν ήθελαν να διαθέσουν κονδύλια ούτε στη βελτίωση του ΒΟΑΚ ούτε στη βελτίωση του δημοτικού οδικού δικτύου. Είχαν άλλη προτεραιότητα, την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Μόνο τρεις επίσημοι κόμβοι – έξοδοι του ΒΟΑΚ υπάρχουν στο Ηράκλειο (Γιόφυρος, Κνωσού, Βιομηχανική). Τεράστιες ουρές σχηματίζονται καθημερινά σε αυτούς τους κόμβους για αστικές μετακινήσεις στο ΠΑΓΝΗ, τα Πανεπιστήμια, τη ΒΙΠΕ, αλλά και για μετακινήσεις σε χωριά ή άλλους νομούς.
Στον Αϊ Γιάννη Χωστό δεν υπάρχει κόμβος, αλλά μια γέφυρα και μια μισοπαράνομη έξοδος στον ΒΟΑΚ από τη νότια πλευρά. Η διασταύρωση δεν καλύπτει μόνο τις μετακινήσεις Ηράκλειο – Φοινικιά ή Προφήτη Ηλία, αλλά και τους πολλούς που θέλουν να μπουν ή να βγουν στον ΒΟΑΚ.
Επικρίνουμε τόσο την Περιφέρεια, όσο και την κυβέρνηση και το δήμο για την πολύχρονη, εγκληματική αδιαφορία τους τόσο για τον ΒΟΑΚ, όσο και για το δημοτικό οδικό δίκτυο του Ηρακλείου.
Θυμίζουμε πως ακόμα και σήμερα η μελέτη για τη διαδρομή Ηράκλειο – Χανιά του ΒΟΑΚ (που η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταψηφίσει) δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες πόλεις!».