«Αγρότες για μια μέρα», έγιναν στην Κρήτη 14 εκπρόσωποι(πρεσβευτές βιωσιμότητας) του γραφείου ΕΟΤ του Λονδίνου, οι οποίοι μυήθηκαν στα μυστικά της κρητικής διατροφής που είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής .
Οι φιλοξενούμενοι,επισκέφθηκαν την φάρμα Agreco και συμμετείχαν σε αυθεντικές εμπειρίες όπως το ζύμωμα, φούρνισμα και δοκιμή βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου με ζεστό ψωμί, από τον ξυλόφουρνο.
Δοκίμασαν την συλλογή artisanal τυριών, μικρών παραγωγών, της ευρύτερης περιοχής, βιολογικά κρασιά, ιδιαίτερα το Βιδιανό και έζησαν την μοναδική εμπειρία να πατήσουν σταφύλια και να δοκιμάσουν τον φρέσκο μούστο. Δοκίμασαν «ζεστή» τσικουδιά από το Ρακοκάζανο και χόρεψαν κρητικούς χορούς με το συγκρότημα «Ερωφίλη» του Βασίλη Κρυοβρυσανάκη.
Άρμεξαν την κατσίκα και παρακολούθησαν την διαδικασία. Είδαν πως το φρέσκο γάλα , μόλις σε 5 λεπτά , γίνεται το πιο φρέσκο, το πιο αγνό, το πιο νόστιμο, με μηδενικό κόστος, φρέσκο τυρί.
Αμέσως μετά απόλαυσαν σε ένα πλούσιο τραπέζι, μια ξεχωριστή εμπειρία στα μονοπάτια της Κρητικής κουζίνας, βασισμένη στην Υγιεινή «Κρητική Διατροφή».
Ο κ. Δημήτρης Καλαιτζιδάκης, διευθυντής λειτουργικού της Grecotel τους υποδέχθηκε και τους ενημέρωσε για την Μελέτη των 7 Χωρών (1960), του Αμερικανού Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Dr. Ancel Keys που έκανε την Κρήτη παγκοσμίως γνωστή, με επιστημονική τεκμηρίωση.
Η μελέτη έδειξε ότι ο τρόπος ζωής των παππούδων μας έγινε το σημερινό πρότυπο για μακροζωία με ποιότητα ζωής. Τους τόνισε ότι η Κρητική Διατροφή είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής και τους είπε ότι ο λιτός και φτωχικός τρόπος ζωής των παππούδων μας είναι το ζητούμενο των πλουσίων σήμερα.
Τους ενημέρωσε ότι το έγκυρο περιοδικό U.S. News & world Report 2025 ανακήρυξε για 8η συνεχή χρονιά την «Μεσογειακή Διατροφή», που κορωνίδα της είναι το πρότυπο της «Κρητικής Διατροφής» σαν το καλύτερο πρότυπο διατροφής, όχι μόνο στην γενική βαθμολογία αλλά αναδείχτηκε στην 1η θέση, σαν το καλύτερο διατροφικό πρότυπο για 10 ασθένειες καθώς, επίσης, και στην 2η θέση, σαν την δεύτερη καλύτερη διατροφή για ακόμα 5 ασθένειες, συγκρινόμενη απ’ όλα τα υπάρχοντα διατροφικά πρότυπα.
Όλα τα λαχανικά και σαλάτες που δοκίμασαν συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν παραχθεί σε απόσταση 100 ή 300 χιλιόμετρων όπως τα ορίζουν οι διεθνείς τάσεις βιωσιμότητος, αλλά με..μηδέν τροφοχιλιόμετρα.
Οι εκπρόσωποι από τον ΕΟΤ Λονδίνου, είπαν ότι έζησαν μια μοναδική εμπειρία , ότι γεύθηκαν εξαιρετικά τοπικά προιόντα και πρόκειται για ένα ταξίδι που θα τους μείνει αξέχαστο.