Αγωνιούν στον Άγιο Νικόλαο για το νοσοκομείο τους

Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου αγωνιούν για την περίθαλψή τους και το έδειξαν χθες έμπρακτα, συμμετέχοντας στην μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

Αφησαν τις δουλειές τους, έκλεισαν τα μαγαζιά τους και βγήκαν από τα σπίτια τους, μαζικά, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να στηρίξει το διαλυμένο νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με την “Ανατολή”, “γιατροί, νοσηλευτές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, εστιάτορες, εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, αυτοδιοικητικοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, άφησαν για ένα δίωρο δουλειές, μαγαζιά, επιχειρήσεις, γραφεία, σπίτια και κατέβηκαν στο δρόμο για να διατρανώσουν τη διαμαρτυρία και τον προβληματισμό τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και την επαπειλούμενη κατάρρευση σειράς κρίσιμων τμημάτων και κλινικών.

Που θα οδηγήσουν, με τη σειρά τους, σε σταδιακή μετατροπή του μοναδικού δευτεροβάθμιου ιδρύματος του νομού σε Κέντρο Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της πόλης, τους κατοίκους της κάθε πόλης του νομού μας αλλά και για τους επισκέπτες-τουρίστες του τόπου μας που λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κατά τον ερχομό τους στα μέρη μας.

Όπως είπαν και οι διοργανωτές και οι ομιλητές, η συγκέντρωση της Πέμπτης ήταν η μεγαλύτερη που έχει ζήσει ποτέ ο Άγιος Νικόλαος. Με την πάνδημη αυτή συμμετοχή να καταδεικνύει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία – πανθολογούμενα πλέον – έχει περιέλθει το Νοσοκομείο αλλά και να βγάζει στον “αφρό” την αγωνία του κόσμου, που βλέπει το ΓΝΑΝ αλλά και τα περισσότερα δημόσια Νοσοκομεία να υποβαθμίζονται και να μην τυγχάνουν της προσοχής των αρμοδίων υπουργείων και των κατά τόπους θεσμικών οργάνων.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, στο περιθώριο της οποίας αναγνώστηκαν πολλές δεκάδες ψηφισμάτων από συλλόγους, σωματεία, φορείς του τόπου, ακολούθησε πορεία των χιλιάδων διαδηλωτών από την πλατεία με τερματικό σταθμό την είσοδο του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

“Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στον Άγιο Νικόλαο, το πιο δυνατό “μήνυμα” που θα μπορούσε να υπάρξει για το Νοσοκομείο” τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης στην ομιλία του. Ενώ στην “εντυπωσιακή πορεία λειτουργικής υποβάθμισης του ΓΝΑΝ” στάθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου Κώστας Καραταράκης.

“Οργή λαού” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο νυν δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός κατά την ομιλία του.

“Οι πολίτες σήμερα “μίλησαν” σημείωσε από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης.

“Η συγκέντρωση να είναι μια “φωνή” που θ’ ακούσουν όλοι, δεν θα επιτρέψουμε κλείσιμο και απαξίωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου” επεσήμανε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος που με την ομιλία του άνοιξε το συλλαλητήριο.

Η δημόσια Υγεία στο νομό Λασιθίου είναι μεγάλος ασθενής, χαίρομαι για τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στον Άγιο Νικόλαο και εύχομαι να είναι μια δυνατή “φωνή” που θα ακούσουν όλοι, για να μην βρεθούμε στην τελευταία πράξη του δράματος” τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως “το κλείσιμο και η απαξίωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σημαίνουν ότι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν πρόσβαση στην υγεία μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε”, προσθέτοντας “ας αφήσουμε μικροπολιτικές και συμφέροντα και ας διατρανώσουμε να ακουστεί παντού ότι το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου θα συνεχίσει να υπάρχει για να διακονεί και τους ανθρώπους του τόπου και τους επισκέπτες μας”.