Υπό το βάρος της πίεσης που δημιουργεί η αίτηση διάλυσης της εργολαβίας της δεύτερης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου καθώς εκκρεμεί η πληρωμή ποσού 1.200.000 ευρώ για εργασίες που έχουν εκτελεστεί, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη Ηλιάκη με εκπρόσωπο του ανάδοχου του έργου.
Όπως είναι γνωστό, ήδη η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα του αναδόχου, και η διευθύνουσα τεχνική υπηρεσία να τεκμηριώσει και εγγράφως την απόρριψη του.
Την απόφαση αυτή μετέφερε και στον ανάδοχο η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άρτιο. Στο σημείο αυτό, συμφώνησε και ο ανάδοχος και φαίνεται ότι υπήρξε μια χρυσή τομή για το πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ώστε να μπορέσει να πάρει πίσω την εγγυητική επιστολή.
Επίσης μένει να συμφωνηθεί ο τρόπος που θα κλείσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην επίσημη παραλαβή του έργου.
Στο μεταξύ, κομβική για το μέλλον της ΔΕΠΑΝΑΛ θα είναι η προσφυγή που έχει καταθέσει και θα συζητηθεί στις 24 Σεπτέμβρη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Χανίων.
Η προσφυγή αφορά στην πολύκροτη υπόθεση της επιστροφής του ΦΠΑ από την πρώτη φάση κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου, που ευθύνεται για το οικονομικό έμφραγμα που έχει υποστεί. Όπως είναι γνωστό, η εμπλοκή αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι και σήμερα απλήρωτη η δεύτερη φάση του έργου, και να κλιμακώνονται οι πιέσεις που ασκούνται στη δημοτική επιχείρηση.
Όπως έχει γράψει η «Π» το 2008, όταν η πρώην ΔΕΠΤΑΗ, έλαβε επιστροφή ΦΠΑ από την Εφορία, συνολικού ύψους 953.818 ευρώ, τα οποία αφορούσαν τιμολόγια του έργου της Α’ φάσης.
Με βάση την επιστροφή του ΦΠΑ, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει και να έχει θέσει το Πολιτιστικό Κέντρο σε λειτουργία στο τέλος του 2012, να έχει κάνει δηλαδή έναρξη δραστηριότητας και να έχει έσοδα.
Όμως αυτό δεν έγινε, και μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Εφορία εκτίμησε ότι κακώς έγινε τότε η επιστροφή του ΦΠΑ, και ζήτησε τα χρήματα πίσω, μαζί με προσαυξήσεις ύψους 915.570, συνολικά δηλαδή 1.869.388. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Εφορία προέβη σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της πρώην ΔΕΠΤΑΗ. Το πρόβλημα αυτό κληρονόμησε η ΔΕΠΑΝΑΛ, που στην προσπάθεια της να το διαχειριστεί προσέφυγε δικαστικά.