Το μεγάλο κενό της Πολιτείας προσπαθούν να καλύψουν λιμενικοί και ιδιώτες για τον άνθρωπο που πάλεψε για να σώσει από πνιγμό δύο λουόμενους και είδε να καταστρέφεται η περιουσία και το εργαλείο της δουλειάς του.
Πρόκειται για το μέλος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φουσκωτών Σκαφών που βρέθηκε πρώτος πριν λίγες εβδομάδες για να σώσει τον 49χρονο και τον 10χρονο γιο του στην παραλία των Γουβών, αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν είχαν ως αποτέλεσμα να τουμπάρει το σκάφος του, το οποίο έπαθε ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Δυστυχώς, η εθελοντική προσφορά όσο πολύτιμη και εάν είναι πολλές φορές δεν βρίσκει ανταπόκριση, όταν οι εθελοντές χρειάζονται κι εκείνοι από την πλευρά τους στήριξη. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα η περίπτωση του ιδιοκτήτη του σκάφους που ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της διάσωσης πατέρα και γιου.
Το περιστατικό που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα είχε γίνει στις 18 του περασμένου μήνα. Ένας 49χρονος και ο 10χρονος γιος του κινδύνευαν να πνιγούν και παρά την άμεση εφαρμογή του σχεδίου έρευνας και διάσωσης του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, η προσέγγιση στους ανθρώπους που πνίγονταν δεν ήταν δυνατή και γρήγορη λόγω των ισχυρών ανέμων που εμπόδιζαν τα σκάφη να πλησιάσουν.
Το σκάφος που έφτασε πρώτο ήταν του ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου κ. Γ. Γεωργαντά, το οποίο με τον ίδιο στο τιμόνι αλλά κι ένα ακόμη άτομο έφτασαν σε χρόνο μηδέν για να μην σημειωθεί μια ακόμη τραγωδία στη θάλασσα του νησιού.
Το σκάφος ανατράπηκε, ο ιδιοκτήτης όμως δεν εγκατέλειψε, έμεινε στην καρίνα του «Ναυτίλος 2» και εμψύχωνε τον 49χρονο, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για τα σκάφη που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν. Ευτυχώς πατέρας και γιος διασώθηκαν, όμως ο 49χρονος είδε το σκάφος του να καταστρέφεται.
Οι ζημιές σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τις 30 χιλιάδες ευρώ, όμως δεν προβλέπεται κάποια ενίσχυση από την Πολιτεία για την αποκατάστασή του.
Λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου αναγνωρίζοντας την προσφορά του ιδιοκτήτη του σκάφους, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, πήραν μια συγκινητική πρωτοβουλία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επικοινωνία που είχαν με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης ζητούν να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Στελέχη του Λ.Σ. αλλά και ιδιώτες βλέποντας την αδικία που συντελείται προσπαθούν να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον 49χρονο, το σκάφος του οποίου καταστράφηκε.
«Αν και δεν υπάρχει κάποια θεσμοθετημένη διαδικασία, θεωρούμε ηθικά σωστό όπως αρμόζει σε ένα ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας να προβλεφθεί μια τέτοια διαδικασία για ανθρώπους που εθελοντικά βοήθησαν αλλά επλήγησαν» σχολίασε ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ε. Δουβής.