περιοχές που πνίγηκαν στα πλημμυρικά φαινόμενα

Ένας μεγάλος αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη, για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να γίνει η διαχείριση  των νερών των της τεράστιας έκτασης των λεκανών απορροής της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου από όπου διέρχεται ο νέος αυτοκινητόδρομος από τις Γούρνες μέχρι τη Χερσόνησο.

Ωστόσο μεγάλο κεφάλαιο παραμένει τι θα γίνει με τις περιοχές όπως το Κουτουλουφάρι τα Μάλια τη Σταλίδα και το Κοκκίνη Χάνι για τις οποίες δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες και παραμένει και σήμερα μεγάλο ερωτηματικό  το πώς θα θωρακιστούν και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία τους.

Μεγάλο κεφάλαιο επίσης η περιοχή της Ανάληψης όπου διέρχεται δρόμος μέσα από ρέμα στον οποίο υπάρχει ακόμα ένα νηπιαγωγείο και μια εκκλησία αφού όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος καμία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους τον κίνδυνο που καραδοκεί.

Στις περιοχές που πνίγηκαν στα πλημμυρικά φαινόμενα

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα  στο δρόμο που διαμορφώθηκε πάνω στο ρέμα, εγκαταστάθηκαν δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, γεγονός που δείχνει αν μη τι άλλο τα μεγέθη της αυθαιρεσίας και της αγνόησης της επικινδυνότητας της επιλογής αυτής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στην περιοχή της Ανάληψης ένα ζήτημα που έχει ήδη αναδειχθεί  στις κλειστές συσκέψεις που έγιναν είναι ότι η περιοχή αυτή  πρέπει να αποκτήσει και άλλο δρόμο πρόσβασης από την παλαιά Εθνική Οδό προς την παραλία για τουριστικά λεωφορεία για οχήματα μεγάλου μήκους, ώστε να απεμπλακεί η διέλευση των οχημάτων αυτών από το ρέμα που έγινε δρόμος.

περιοχές που πνίγηκαν στα πλημμυρικά φαινόμενα ο χείμαρρος έχει μετατραπεί σε ασφαλτοστρωμένο δημοτικό δρόμο
Όπως περιγράφει ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ ο οικισμός της Ανάληψης βρίσκεται 23 χμ ανατολικά του Ηρακλείου. Στις παραπάνω αεροφωτογραφίες φαίνεται ο οικισμός πως είναι σήμερα και το 1945 , με τον χείμαρρο να διέρχεται μέσα από τον σημερινό οικισμό με πυκνή παρόχθια δόμηση, παρακείμενη εκκλησία και νηπιακό σταθμό. Ο χείμαρρος αυτός έχει μετατραπεί σε ασφαλτοστρωμένο δημοτικό δρόμο που συνδέει την Παλαιά Εθνική Οδό με την παραλία όπου έχουν κατασκευαστεί πολλά 5* ξενοδοχεία!

Όπως φαίνεται χρειάστηκε να γίνει όλη αυτή η καταστροφή για να διαπιστωθεί ότι η ευρύτερη παραλία της Ανάληψης και του Ανισαρά πρέπει να αποκτήσει και άλλο νόμιμο δρόμο με προδιαγραφές που να διασφαλίζει την πρόσβαση για τα μεγάλα οχήματα από την παλαιά εθνική οδό προς την παραλιακή ζώνη, που μένει να δούμε πως θα προχωρήσει.

Από το σύνολο των έργων που προγραμματίζονται και πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής  είναι φανερό ότι θα τρέξουν ταχύτερα αυτά που αφορούν στη διευθέτηση τεσσάρων ρεμάτων από όπου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Γούρνες Χερσόνησος.

ο  διευθυντής Συγκοινωνιακών Εργων του ΒΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης
Ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ, κ. Γιώργος Αγαπάκης

Όπως εξηγεί ο διευθυντης συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης, τα δύο από αυτά  τα ρέματα είναι στις Γούρνες και συγκεκριμένα στον πρώτο ανισόπεδο κόμβο, το οποίο κατεβαίνει στην παλιά Αμερικάνικη Βλάση και το δεύτερο  λίγο ανατολικότερα πριν το Γουβιανό ποταμό όπου μάλιστα εκεί υπάρχουν και κατοικίες και διάφορα κτίσματα…

Τα άλλα δύο στο τμήμα  Αγριανά- Ανάληψης και στον κόμβο Καστελίου που είναι το περίφημο ρέμα Αράπη Λαγκάδι στον Ανισαρά.

Από τα τέσσερα αυτά ρέματα τα δύο είναι πλήρως ολοκληρωμένα, αλλά στο ρέμα της Ανάληψης έχει γίνει μελέτη ανάντι και δεν έχει γίνει μελέτη κατάντι ώστε να καλυφθεί το τμήμα που αναπτύσσεται μέσα στον οικισμό.