Την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων κατέθεσαν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου και ο Δήμος Αγίου Νικολάου.
Όπως αναφέρεται, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Δ. Αγίου Νικολάου έχει την διαχείριση της χερσαίας ζώνης λιμένα εντός της πόλης του Αγίου Νικολάου. Εντός της επικράτειάς του ελλιμενίζονται πολλά σκάφη, περισσότερα από 400, (ημερόπλοια, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ιστιοφόρα κ.λπ, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Αγίου Νικολάου, της Ελούντας της Πλάκας και γενικά στον κόλπο του Μιραμπέλου.
Η παραπάνω περιοχή αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης επισκεπτών λόγω της αρχαιολογικής σημασίας του και του φυσικού κάλλους, καθώς η Σπιναλόγκα αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο στην Κρήτη μετά την Κνωσό. Ακόμα η νήσος Κολοκύθα που είναι ορισμένη εξ ολοκλήρου Α’ αρχαιολογική ζώνη διαφυλάσσοντας την ομορφιά της, την καθαρότητα των υδάτων και το φυσικό περιβάλλον, γειτνιάζει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ελούντας. Η περιοχή διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά «brand name» παγκοσμίως από την αρχή δημιουργίας του τουρισμού στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1960, μέχρι και σήμερα. Οι επενδύσεις κάθε χρόνο ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.
Στην ίδια περιοχή ξεκινάει η στρατηγική επένδυση «Elounda Hills» 500 εκατομμυρίων, διαθέτοντας ξενοδοχεία, καταλύματα αλλά και μια νέα μαρίνα για ελλιμμενισμό 202 σκαφών, γιοτ και super γιοτ. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι τα οφέλη σε εθνικό επίπεδο είναι πολλαπλά από την περιοχή και διαχρονικά συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού βιοπορίζεται από τη δραστηριότητα που δημιουργείται στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας που εργάζονται την καλοκαιρινή περίοδο στις μεγάλες επιχειρήσεις, δίνοντας αρνητικό πρόσημο στην ανεργία. Η δε περιοχή του Αφορεσμένου είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στους αλιείς, προμηθεύοντας τα τουριστικά θέρετρα με ντόπια ψάρια.
Σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή προβλέπεται η χωροθέτηση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β» ενώ έχει άμεση οπτική επαφή με το «Κρήτη 3» στο σύμπλεγμα των νησιών Διονυσάδες.
Όπως αναφέρει σχετικά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου, “λόγω μεγάλου αριθμού σκαφών αλλά και της συνεχούς αύξησής τους υπάρχει ανάγκη διαχείρισης του παραθαλάσσιου χώρου από δημοτικό φορέα. Έχει ήδη κατατεθεί αίτηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας για εξομοίωση χερσαίου χώρου του λιμένα στις περιοχές Ελούντα, Πλάκα, Σίσι και Μίλατος (με περισσότερα από 200 ελλιμενιζόμενα σκάφη) για τις οποίες περιμένουμε την έγκριση τους.
Με τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή, εγκαθίσταται μια βιομηχανική μονάδα στην καρδιά του τουριστικού θερέτρου, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει. Η οπτική όχληση λόγω του μεγέθους των ανεμογεννητριών αλλά και της έκτασης του είναι τεράστια. Επιδεινώνεται λόγω του απαραίτητου φωτός που εκπέμπουν το βράδυ για λόγους ασφαλείας”.