Γιατρός του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται σήμερα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται για την οργάνωση και λειτουργία ιατρείου αναφορικά με τα νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και παρουσιάζουν αύξηση σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, το 2023, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκανσυγκριτικά με το 2020.
Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, παρουσιάζονται επίσης αυξημένα50% (σε σχέση με το 2020).
Όπως λένε οι ειδικοί, το στίγμα γύρω από τα νοσήματα αυτά, συχνά αποτρέπει τα άτομα από το να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, οδηγώντας σε καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία.
«Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδίως των νέων, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος» είπε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, σημειώνοντας ότι το ιατρείο θα λειτουργήσει σε εύκολα προσβάσιμο κεντρικό σημείο της πόλης, με ευθύνη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.
Ποια είναι αυτά τα νοσήματα
Χλαμύδια:Είναι από τα πιο κοινά βακτηριακά ΣΜΝ, συχνά ασυμπτωματικά, ειδικά στις γυναίκες. Μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, στειρότητα και εξωμήτριο κύηση.
Γονόρροια:Άλλο ένα κοινό βακτηριακό ΣΜΝ. Τα κρούσματα γονόρροιας έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (αύξηση κατά 120% μεταξύ 2020 και 2022).
Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV): Ο συχνότερος ιός που μεταδίδεται σεξουαλικά. Συνδέεται με κονδυλώματα (στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή το λαιμό) και διάφορους καρκίνους (τραχήλου μήτρας, πρωκτού, πέους, λάρυγγα). Τα ποσοστά μόλυνσης από HPV στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία 20 χρόνια.
Έρπης γεννητικών οργάνων:Προκαλεί επώδυνες φουσκάλες ή πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αλλά η αγωγή μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις.
Σύφιλη:Βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί. Παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης στην Ελλάδα (αύξηση κατά 113% μεταξύ 2020 και 2022).
HIV/AIDS: Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Αν και παρατηρείται μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων HIV στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια (πτώση κατά 15%), ο ιός παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα.
Τριχομονάδωση: Προκαλείται από ένα πρωτόζωο και μπορεί να οδηγήσει σε εκκρίσεις, κνησμό και πόνο.
Ιογενής Ηπατίτιδα (Β και Γ): Μπορούν να μεταδοθούν και μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Ηβικές ψείρες: Παράσιτα που ζουν στην ηβική τρίχα και προκαλούν έντονο κνησμό.
Πολλά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, ειδικά στα αρχικά στάδια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση και συμβάλλει στην εξάπλωσή τους.
Υπάρχει μια γενικότερη αυξητική τάση στα κρούσματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως η σύφιλη και η γονόρροια.
Η χρήση προφυλακτικού, ο εμβολιασμός (για HPV, ηπατίτιδα Α και Β) και ο τακτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητα για την πρόληψη.
Είναι σημαντικό κάθε άτομο που υποψιάζεται ότι έχει εκτεθεί σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή εμφανίζει συμπτώματα, να απευθυνθεί άμεσα σε γιατρό για διάγνωση και θεραπεία.