Αφρικανική σκόνη: Κλειστά και τα σχολεία του Αγίου Νικολάου

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου Αγίου Νικολάου στο Λασίθι.

Μετά τις ανακοινώσεις του δήμου Ηρακλείου και του δήμου Μαλεβιζίου, η δημοτική αρχή του Αγίου Νικολάου αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και όλων των σχολικών μονάδων του δήμου εξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσης της αφρικανικής σκόνης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις ποιότητας αέρα (ώρες 17:00, 19:00, 20:00, 21:00), καταγράφονται πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), οι οποίες προσεγγίζουν τα 380 μg/m³, λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 25498/08-05-2024), σε περιπτώσεις όπου οι 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10 υπερβαίνουν τα 150 μg/m³, συστήνεται η διακοπή λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Αγίου Νικολάου για τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026.

Συστήνεται για την ημέρα αυτή στους πολίτες:

Παραμονή σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Περιορισμός άσκοπων μετακινήσεων.

Αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά ή καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετεωρολογικές προβλέψεις το φαινόμενο αναμένεται να εκτονωθεί έως αργά την Δευτέρα.  Ο Δήμος θα συνεχίσει την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση εφόσον απαιτηθεί.