Το βαρύ κλάδεμα, που παραπέμπει σε εικόνες υλοτόμησης, των ευκάλυπτων στην τάφρο πίσω από την πύλη της Βηθλεέμ
Σε... κρανίου τόπο παραπέμπει το τοπίο, πίσω από την πύλη Βηθλεέμ

Το βαρύ κλάδεμα, που παραπέμπει σε εικόνες υλοτόμησης, των ευκάλυπτων στην τάφρο πίσω από την πύλη της Βηθλεέμ έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων σε εκατοντάδες Ηρακλειώτες, που ήρθαν αντιμέτωποι με το σκληρό θέαμα που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και εύλογη αγανάκτηση.

Συγκεκριμένα μια συστάδα ευκάλυπτων -που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το πρώην καφέ «ευκάλυπτος»-, έχουν απογυμνωθεί πλήρως από τους πράσινους κλάδους τους και έχει απομείνει μόνο ο κορμός τους, δημιουργώντας μια θλιβερή εικόνα.

Συμπολίτες μας έλεγαν στην «Π» ότι δεν είναι το μοναδικό σημείο της πόλης όπου συναντάμε τέτοια κλαδέματα, καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές πρασίνου όπου αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Οι ίδιοι θέτουν ζητήματα σε σχέση με το χρόνο αποκατάστασης των δέντρων τονίζοντας ότι το καλοκαίρι που θα χρειαζόμαστε τη δροσιά τους δεν θα την έχουμε, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη της ενίσχυσης του πρασίνου σε μια πόλη που το στερείται τόσο πολύ και αντιμετωπίζει με τόσο επιθετικές τακτικές διαχείρισης τα ελάχιστα δέντρα που διαθέτει.

Περισσότερο με υλοτόμηση παρά με κλάδεμα μοιάζει αυτό που υπέστησαν οι ευκάλυπτοι  στην τάφρο πίσω από την πύλη της Βηθλεέμ
Περισσότερο με υλοτόμηση παρά με κλάδεμα μοιάζει αυτό που υπέστησαν οι ευκάλυπτοι

Την ίδια στιγμή η πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας πρασίνου αναφέρει ότι το κλάδεμα ήταν αναγκαίο να γίνει με αυτό τον τρόπο, καθώς υπήρχαν κλαδιά επίφοβα που μπορούσαν να σπάσουν. Κόπηκαν τόσο βαθιά οι κλάδοι των δέντρων καθώς συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας που δεν άφηναν άλλη επιλογή.

Επίσης η περιοχή έχει πολύ μεγάλη κίνηση καθώς είναι πολλοί οι περιπατητές που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο όπου μπορούσε να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Ουσιαστικά αυτό που η υπηρεσία υποστηρίζει είναι ότι οι ευκάλυπτοι δεν είχαν κλαδευτεί για πάρα πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται άναρχα να γέρνουν επικίνδυνα και να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται,

«… οι κλάδοι των ευκαλύπτων ανέβαιναν συνεχώς όλο και πιο ψηλά για να βρουν φως και ήλιο χωρίς να διαμορφώνουν εσωτερική κόμη με δευτερεύουσες διακλαδώσεις. Ζητήθηκε και δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και δρομολογήθηκε το κλάδεμα των ευκαλύπτων. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Πριν δύο μήνες κλαδεύτηκαν οι ευκάλυπτοι στην πλατεία Δασκαλογιάννη και σήμερα ο καθένας μπορεί να δει πόσες διακλαδώσεις έχουν ήδη γίνει…».  Ο αντίλογος ωστόσο της άλλης πλευράς που αντιδρά, αναφέρει ότι είναι ευθύνη της υπηρεσίας να συντηρεί με σωστούς όρους, πλαίσιο και οργάνωση των ανάπτυξη των δέντρων, διότι προφανώς δεν μπορούν να απολογηθούν οι περιπατητές που περνούν από κάτω, για την άναρχη ανάπτυξη των κλάδων των ευκαλύπτων.

Όπως τονίζουν οι συγκεκριμένοι ευκάλυπτοι απέχουν μόλις λίγα μέτρα από την υπηρεσία πρασίνου, που όφειλε να είναι τουλάχιστον πιο επιμελής σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δέντρων και να διασφαλίζει ένα σωστό περιβάλλον στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της στην κατεύθυνση αυτή.