Αεροδρόμιο Καστελίου: Το 2027 οι δοκιμαστικές πτήσεις
KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στο νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο Καστέλλι, προγραμματίζονται για το 2027! Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, CEO ΤΕΡΝΑ και ο Βαγγέλης Μασούρας, αντιπρόεδρος ΤΕΡΝΑ κατά την διάρκεια παρουσίασης των μέχρι τώρα εργασιών.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται σε εξαιρετικά προηγμένο στάδιο. Όπως ανέφεραν τα κορυφαία στελέχη της εταιρίας, τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες του αεροδρομίου, το οποίο θα εκτείνεται σε 6.030 στρέμματα, με την πρόοδο υλοποίησης να ξεπερνάει το 65% έως την 31/10/2025.

KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

Το έργο αναπτύσσεται από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης (ΔΑΗΚ), στην οποία συμμετέχουν το ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 45,9%, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 32,46% και ο ινδικός όμιλος GMR με 21,64%, ενώ την κατασκευή υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο project σε αεροδρόμιο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το μετοχικό του σχήμα αποτελείται από το Ελληνικό Δημόσιο, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GMR. Σχετικά με την έναρξη λειτουργίας, η εκτίμηση είναι πως αρχικά θα εξυπηρετεί 11,5-12 εκατ. επιβάτες και σε βάθος 30ετίας σχεδόν 18 εκατομμύρια. Επιπλέον έχει ήδη προβλεφθεί μελλοντική επέκταση τόσο του τέρμιναλ όσο και των άλλων χώρων του αεροδρομίου για να καλύψει περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης.

KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

Οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου αναμένεται να διπλασιάσουν τη δυναμική ως προς τις κινήσεις των αεροσκαφών, οι οποίες εκτιμάται ότι από 22 ανά ώρα σήμερα θα ξεπεράσουν τις 40 κινήσεις ανά ώρα.

Αναφορικά με την οδική σύνδεση του αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου, αυτή προχωρά με γοργούς ρυθμούς και τα 15 από τα 18 χιλιόμετρα έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί καθώς απομένει η τελική ασφαλτόστρωση.

Η ανακάλυψη αρχαιοτήτων στην περιοχή του Πετριανού Λάκκου οδήγησε στην επιλογή κατασκευής σήραγγας μήκους 2.950 μέτρων. Μέχρι σήμερα έχουν διανοιχθεί 500 μέτρα και η ολοκλήρωσή της τοποθετείται για το φθινόπωρο του 2028. Η κατασκευή της σήραγγας υλοποιείται ως πρόσθετο έργο, ενώ, ακόμη και αν έχει ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία, έχει ήδη προβλεφθεί εναλλακτική πρόσβαση προς το αεροδρόμιο.

Αναφορικά με το κόστος του έργου, αυτό ανέρχεται μέχρι σήμερα συνολικά στα 625 εκατ. ευρώ (520 εκατ. ευρώ η αρχική σύμβαση, συν 105 εκατ. από την επέκταση των χώρων του αερολιμένα), ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η συνολική επένδυση στη διάρκεια της παραχώρησης θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο.

Αναλυτικά η πορεία των έργων

Οι φέροντες οργανισμοί του πύργου ελέγχου και του Αεροσταθμού, καθώς και της πλειονότητας των υπολοίπων κτιρίων έχουν ολοκληρωθεί.

KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

Επίσης:

-Η διάστρωση της τελικής επιφάνειας των ειδικών οδοστρωμάτων προσγείωσης / απογείωσης / στάθμευσης αεροσκαφών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ποσοστό υλοποίησης της τάξεως του 96%.
-Ο Πύργος ελέγχου έχει ολοκληρωθεί κατά 60 %
-To Terminal 7 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 93.000 τ.μ. έχει ολοκληρωθεί κατά 60%
-Τα καταστρώματα του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200 μέτρων κατηγορίας κατά ICAO 4E και του τροχόδρομου εμφανίζει ποσοστό προόδου 96%
-Η κατασκευή των οικοδομικών & ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην πλειονότητα των κτιρίων.
Η πρόοδος υλοποίησης των εργασιών της νέας οδικής σύνδεσης με τον ΒΟΑΚ βρίσκεται στο 85 % (εκτός του τμήματος 3+800 – 7+020 για το οποίο δόθηκε εντολή κατασκευή σήραγγας 3,0 χλμ).

KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

Το έργο θα περιλαμβάνει:

– 1 διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200 μέτρων κατηγορίας κατά ICAO 4E *
-1 παράλληλο τροχόδρομο κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους *
– 8 συνδετήριους τροχόδρομους του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχόδρομο
-2 συνδετήριους τροχόδρομους με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου
-Χώρο στάθμευσης αεροσκαφών (Αpron) που αποτελείται από 5 σταθερές θέσεις κατηγορίας Ε (ή 10 κατηγορίας C), 27 απομακρυσμένες θέσεις κατηγορίας C και 2 κατηγορίας C (ή 1 θέση κατηγορίας Ε), 16 θέσεις για Γενική Αεροπλοΐα και 3 θέσεις για ελικόπτερα *
-Κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 7 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 93.000 τ.μ.
-Πύργο Ελέγχου 4.850 τ.μ. και ύψους 44 μ.
-10 Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου
-Χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης 1.378 οχημάτων, 206 μοτοσυκλετών, 168 Ταξί και 96 Λεωφορείων.
-Χώρο ανάπτυξης Εμπορικής Ζώνης επιφάνειας 400 στρεμμάτων
-Κλειστό αυτοκινητόδρομο σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου, μήκους περίπου 18 χλμ., 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
-Αρτηρία σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους περίπου 6 χλμ., με 1 λωρίδα κυκλοφορίας και διευρυμένη ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
-Περιμετρική οδό Καστελίου μήκους 1,5 χλμ.
-Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20 χλμ.