Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Δώστε ένα φιλί και… πετάξτε!

Πόσο διαρκεί ένα σύντομο φιλί αποχαιρετισμού; Λίγο περισσότερο θα διαρκεί και η στάση των αυτοκινήτων στον νέο χώρο Kiss & Fly, που παραδόθηκε σήμερα έξω από τον αερολιμένα Ηρακλείου με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Συνολικά 17 θέσεις δημιουργήθηκαν έξω από το κτίριο του «Νίκος Καζαντζάκης», δίνοντας μια πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες ταξιδιώτες και οι άνθρωποι που τους μεταφέρουν.

Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται ευρέως σε αεροδρόμια του εξωτερικού και το οποίο, ακόμη και από την ονομασία του, «Kiss & Fly» – δηλαδή «Φίλησε και φύγε» – καταφέρνει να δημιουργεί μια πιο ανάλαφρη εικόνα μέσα στην καθημερινότητα ενός αεροδρομίου. Η λογική του είναι απλή: η αποχαιρετιστήρια αγκαλιά και το φιλί δεν χρειάζεται να μετατραπούν σε πολύωρη αναζήτηση θέσης στάθμευσης. Ο οδηγός φτάνει με το αυτοκίνητό του στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αφήνει τον επιβάτη που πρόκειται να ταξιδέψει και αποχωρεί. Αντίστοιχα, μπορεί να παραλάβει έναν επιβάτη που μόλις έφτασε, χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσει κανονική θέση στάθμευσης για μια διαδικασία που διαρκεί ελάχιστα λεπτά.

Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα του Kiss & Fly: πρόκειται για χώρο σύντομης στάσης και όχι για συμβατικό χώρο στάθμευσης. Ο οδηγός δεν αφήνει το αυτοκίνητό του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά παραμένει για όσο χρειάζεται ώστε να επιβιβαστεί ή να αποβιβαστεί ο ταξιδιώτης και στη συνέχεια συνεχίζει τη διαδρομή του.

Σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε αεροδρόμια του εξωτερικού, η παραμονή στη ζώνη Kiss & Fly περιορίζεται συνήθως σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αρκετές περιπτώσεις η σύντομη στάση παρέχεται δωρεάν, ενώ μετά την παρέλευση του επιτρεπόμενου χρόνου μπορεί να επιβάλλεται χρέωση. Η βασική φιλοσοφία, πάντως, παραμένει κοινή: γρήγορη αποβίβαση ή παραλαβή, χωρίς το αυτοκίνητο να παραμένει στον χώρο.

Για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, η δημιουργία των 17 θέσεων έρχεται να εξυπηρετήσει μια ιδιαίτερα αυξημένη καθημερινή κίνηση, καθώς ο «Νίκος Καζαντζάκης» αποτελεί έναν από τους μεγαλύυερους αερολιμένες της χώρας και βασική πύλη εισόδου και εξόδου για την Κρήτη.

Η λειτουργία του Kiss & Fly αναμένεται να κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στον αερολιμένα, ιδιαίτερα για όσους μεταφέρουν συγγενείς, φίλους ή συνεργάτες που ταξιδεύουν. Το ζητούμενο είναι η διαδικασία να παραμένει σύντομη και οργανωμένη. Φτάνεις, αφήνεις ή παραλαμβάνεις τον επιβάτη, λες το απαραίτητο «καλό ταξίδι» ή «καλώς ήρθες» και φεύγεις.

Και κάπως έτσι, ένα φιλί αποχαιρετισμού αποκτά πλέον και τον δικό του χώρο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Γιατί, τελικά, το «Kiss & Fly» δεν είναι απλώς ένας ακόμη χώρος για αυτοκίνητα. «Είναι μια διαφορετική φιλοσοφία εξυπηρέτησης, που επιχειρεί να συνδυάσει την πρακτικότητα με μια πιο ανθρώπινη και, γιατί όχι, χαμογελαστή στιγμή πριν από ένα ταξίδι» μας είπε εκπρόσωπος της ΥΠΑ .