Αδιέξοδο για την κεντρική αγορά
Από τη συνάντηση του δημάρχου με τους καταστηματάρχες

Χωρίς να καταφέρουν να βρουν «χρυσή τομή» στο επίμαχο θέμα της έκτασης του κοινόχρηστου χώρου στον οποίο μπορεί να αναπτύσσεται η εμπορική δραστηριότητα στην κεντρική αγορά της 1866 ολοκληρώθηκε η συζήτηση που είχαν χθες οι καταστηματάρχες της παραδοσιακής αγοράς του Ηρακλείου με το δήμαρχο Α. Καλοκαιρινό και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Μάλιστα η πλευρά της Λότζια έδωσε τελεσίγραφο ότι μέχρι τέλος του μήνα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να φροντίσουν να περιορίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα επάνω στο πεζοδρόμιο της κεντρικής αγοράς και να μην καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο κάτω από αυτό.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις απόψεις τους, με τους καταστηματάρχες να επιμένουν ότι για τους ίδιους είναι ζήτημα επιβίωσης να μπορούν να έχουν στη διάθεση τους δύο πλακάκια έκταση κάτω από το πεζοδρόμιο της κεντρικής αγοράς, και το δήμαρχο κ. Καλοκαιρινό να ξεκαθαρίζει ότι θα εφαρμοστεί η κανονιστική πράξη και ό,τι αυτή ορίζει για τους κοινόχρηστους χώρους και στην 1866 και σε όλο το Ηράκλειο.

Μη μας οδηγείτε στην καταστροφή για δύο πλακάκια

Την ανοχή της Λότζια προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να απλώνουν τα εμπορεύματα τους και κάτω από τα πεζοδρόμια της κεντρικής παραδοσιακής αγοράς της 1866 σε απόσταση δύο πλακάκια, ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως χθες οι καταστηματάρχες της περιοχής, τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις τους.

Όπως τόνισαν χθες στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν εκτός από το δήμαρχο Ηρακλείου και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγριμανάκης και Μανόλης Χαιρέτης, εδώ και 20 χρόνια με την ανοχή του Δήμου, είχε επιτραπεί να απλώνουν τα εμπορεύματα τους και κάτω από το πεζοδρόμιο, σε δύο πλακάκια κάτω από το πεζοδρόμιο της κεντρικής αγοράς. Με τον τρόπο αυτό είχε δημιουργηθεί ένας εθιμοτυπικός νόμος που τελικά εκλύει τους τουρίστες.

Έτσι οργάνωσαν το χώρο τους και έκαναν τις προμήθειες τους με την προοπτική ότι θα έχουν στη διάθεση τους τον επιπλέον χώρο και μάλιστα με αυτή τη λογική προχώρησαν και σε προσλήψεις εργαζομένων ώστε να εξυπηρετούν τους διερχόμενους πελάτες. Η αιφνιδιαστική συρρίκνωση του χώρου που μπορεί να διατεθεί θα έχει βαριές παρενέργειες στις επιχειρήσεις όχι μόνο γιατί δεν θα μπορούν να αναδείξουν τα εμπορεύματα τους μέσα στους στενούς χώρους των μαγαζιών τους, αλλά και γιατί δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό που έχουν προσλάβει, εάν συρρικνωθούν τα όρια του εμπορικού χώρου που έχουν στη διάθεση τους.

Οι ίδιοι πρότειναν στη Δημοτική Αρχή να δείξει ανοχή για τη φετινή χρονιά και την επόμενη να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός σε άλλη βάση. «Σας ζητούμε να δείξετε κατανόηση επειδή τα περισσότερα καταστήματα είναι μικρά και για όλους μας, και τα δύο πλακάκια είναι τρόπος επιβίωσης για τις επιχειρήσεις μας. Η οδός 1866 έλκει τους τουρίστες, επειδή ο κάθε επαγγελματίας στολίζει στο πεζοδρόμιο την πραμάτεια του, με το δικό του τρόπο δίδοντας ζωντάνια να περπατήσει πιο κάτω ο πεζός ξεφεύγοντας από το μουντό και άχρωμο δρόμο» τόνισαν.

Δεν μπορεί ο νόμος να εφαρμόζεται αλά καρτ, ούτε να αδικείται η προσβασιμότητα στην πόλη

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός άκουσε με προσοχή τους επαγγελματίες, σημειώνοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο η τοπική ανάπτυξη αλλά και η ανάπλαση της αγοράς: «Όλοι συμφωνούμε ότι η συνολική εικόνα της οδού 1866 μπορεί να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει την αίγλη και την εικόνα της παραδοσιακής αγοράς της πόλης.

Μιας αγοράς που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, με άνετη πρόσβαση και συνθήκες που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την εμπορική της αξία. Για τον σκοπό αυτό, μελετούμε τη δυνατότητα κατασκευής ενιαίου στεγάστρου που θα προσφέρει αισθητική και λειτουργική προστασία, καθώς και την εφαρμογή συνθηκών Open Mall που θα δώσουν οικονομικά κίνητρα για παρεμβάσεις και από τους ίδιους τους επαγγελματίες στις επιχειρήσεις τους».

Ο ίδιος πρότεινε στους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί τη νέα κανονιστική πράξη καταθέτοντας τις προτάσεις τους, ενώ επεσήμανε ότι το θέμα θα εξεταστεί και από την Επιτροπή Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Ηρακλείου που έχει συσταθεί έπειτα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό τη δημιουργία του σχετικού πλαισίου που θα εφαρμοστεί το 2025. Ωστόσο, ο δήμαρχος δεν άφησε κανένα περιθώριο να αντιμετωπισθεί με σιωπηρή ανοχή το αίτημα των καταστηματαρχών για επιπλέον κοινόχρηστο χώρο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εάν η δημοτική Αρχή υπαναχωρήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς θα μπορέσει να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα στην επόμενη…

Στη διάρκεια της συζήτησης αφέθηκε να εννοηθεί ότι ήδη οι επαγγελματίες της οδού 1866 έχουν τη δυνατότητα χρήσης των πεζοδρομίων κατά 100% για έκθεση των εμπορευμάτων τους από το 70% που προβλέπει η κανονιστική πράξη του 2015, και ζητούν να διατηρήσουν επιπλέον και τη δυνατότητα χρήσης τμήματος του πεζοδρόμου.

Στην προοπτική αυτή, η Δημοτική Αρχή ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, επικαλούμενη ζητήματα πολιτικής προστασίας και προσβασιμότητας, αλλά και καταγεγραμμένα παράπονα από πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εκείνο το οποίο ξεκαθαρίστηκε είναι ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να φροντίσουν για την απομάκρυνση των κατασκευών που παράνομα έχουν τοποθετήσει στον πεζόδρομο, με καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται, έπειτα και από την χθεσινή συνάντηση, η 31η Μαΐου 2024.