Συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια για τη γνωμοδότηση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου για το καλώδιο στη Δαμάστα

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η λύση διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που εγείρουν οι κάτοικοι του οικισμού της Δαμάστας, κοντά στην οποία και δημιουργείται νέος σταθμός μετατροπής ενέργειας.

Η χθεσινή, θεωρητικά τυπική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια για τη γνωμοδότηση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου εξελίχθηκε σε μια μάχη μέχρις εσχάτων  των επενδυτών, των κατοίκων της περιοχής που παρέστησαν μαζικά στη συνεδρίαση και των μελών της Επιτροπής, η οποία αναζητούσε τη “χρυσή τομή” για το έργο.

Τελικά, μετά από μια πολύωρη διαδικασία τοποθετήσεων, αντεγκλήσεων και επεξηγήσεων, οι οποίες δεν φάνηκε να οδηγούν πουθενά, η επιτροπή περιβάλλοντος γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το έργο, με τον όρο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μεταφορά της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής από τη Δαμάστα στην Κορακιά.

Η συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο αποτελεί την κορυφή μόνο ενός ιδιαίτερα μεγάλου και αρκετά εύθραυστου «παγόβουνου». Κι αυτό γιατί, όπως ενημέρωσαν την Επιτροπή αναλυτικά οι εκπρόσωποι του «Αριάδνη INTERCONNECTOR Α.Ε.Ε.Σ.», το σενάριο για τη δημιουργία σταθμού μετατροπής στην Κορακιά έχει ήδη απορριφθεί.

Όπως εξήγησαν οι μελετητές, στην περίπτωση Κορακιάς απαιτούνται επεμβάσεις στο περιβάλλον που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, υλοποιείται μεγαλύτερη καταστροφή ανάγλυφου περιβάλλοντος κατά 30% σε σχέση με τη Δαμάστα, υπάρχει μη επιτρεπτή χωροθέτηση σε απόσταση περίπου 375 μέτρων από αρχαιολογικό χώρο, ενώ απαιτούνται πολύ υψηλότερα κόστη επένδυσης.

Σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους του «Αριάδνη INTERCONNECTOR Α.Ε.Ε.Σ.», η Δαμάστα είναι μονοσήμαντη θέση, δεν παρουσιάζει τα προβλήματα της Κορακιάς, ενώ το κόστος κατασκευής σταθμού είναι καταφανώς χαμηλότερο.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πάντως δεν κατάφεραν να πείσουν τους εξοργισμένους κατοίκους, οι οποίοι σε όλους τους τόνους έκαναν σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επένδυση στην περιοχή, τονίζοντας ότι θα ασκήσουν κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να μην προχωρήσει η εγκατάσταση σταθμού στη Δαμάστα.

Δήλωσαν μάλιστα διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές προσφυγές εναντίον της επένδυσης, απαντώντας στην εισήγηση Αλεξάκη, ότι η εγκατάσταση σταθμού στη Δαμάστα δεν προβλέπεται από το νέο χωροταξικό της περιοχής, οπότε μια τέτοιου είδους διαδικασία θα μπορούσε να «μπλοκάρει» το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο της Περιφέρειας Κρήτης, στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης που εγκρίθηκε πρόσφατα, προβλέπεται δημιουργία εγκαταστάσεων νέου ενεργειακού κέντρου στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα, το οποίο θα περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με την ηπειρωτική χώρα.

Τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κανένας δεν αντέδρασε στην προσπάθεια για ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, ωστόσο υπήρξαν πολλές ενστάσεις αναφορικά με τη στρατηγική που χαράσσεται, αλλά και τη λογική Υπουργείου και επενδυτών σε σχέση με τη χωροθέτηση του έργου.

 

Συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια για τη γνωμοδότηση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου για το καλώδιο στη Δαμάστα

Φορείς

Ο Κώστας Τριγώνης μάλιστα, εκπροσωπώντας τον Δήμο Μαλεβιζίου, υποστήριξε πως η Δαμάστα αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάτι που δεν αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι του «Αριάδνη», άφου όπως εξήγησαν υπάρχει μια κατ’ αρχήν έγκριση από πλευράς αρχαιολογικών υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν αναγκαίες αρχαιολογικές τομές για να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας από την πλευρά του υποστήριξε πως κατ’ αρχάς η νέα δημοτική Αρχή τάσσεται υπέρ της επίλυσης του ενεργειακού, αλλά και υπέρ της υποστήριξης δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να γίνει για κανένα λόγο αποδεκτή η επιβάρυνση της Δαμάστας, αφού καταστρέφονται το φυσικό τοπίο και οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος μάλιστα ζήτησε τη διενέργεια Περιφερειακού Συμβουλίου για την τελική απόφαση επί του θέματος.

«Δε θα σας αφήσουμε να κάνετε σταθμό μετατροπής στη Δαμαστα. Μόνο πάνω από τα πτώματα μας» προειδοποιούν οι κάτοικοι.

«Προσωπικά θα πήγαινα εκεί που υποδείκνυε η τοπική κοινωνία, γιατί προέχει το κοινωνικό κόστος», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της εταιρείας.

«Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας κ. Σαρρής, τονίζοντας πως οι κάτοικοι θα αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο, αφού η επένδυση δεν λαμβάνει υπόψη της την ιστορικότητα της περιοχής, τον οικισμό, το φυσικό της κάλος και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει.

Στην τελική εισήγησή του ο κ. Καλογερής υποστήριξε ότι την Επιτροπή ενδιαφέρει να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα. Όπως τόνισε ωστόσο, η Περιφέρεια δεν μπορεί να πει “όχι” στο έργο, μπορεί ωστόσο να θέσει τις προϋποθέσεις για την χωροθέτησή του στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα.