Μπορεί η διασπορά του κοροναϊού στην Κρήτη να εξελίσσεται ικανοποιητικά καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των κρουσμάτων που επίσημα έχουν εντοπιστεί, ωστόσο στο δήμο Ηρακλείου φρόντισαν εγκαίρως εξ αρχής να μεριμνήσουν και για τα χειρότερα, προνοώντας ακόμα και για τα ταφοπέδια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες.
Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε στο νέο κοιμητήριο ένας ειδικός χώρος με διαμορφωμένους τάφους στην περίπτωση που σημειωνόταν θάνατοι από κοροναϊό. Συγκεκριμένα οριοθετήθηκαν σε ένα ρυμοτομικό τετράγωνο 65 κενοί τάφοι για όσους τυχόν αποβιώσουν από την πανδημία, οι οποίοι ευτυχώς έως σήμερα δεν χρειάστηκαν.
Η όλη διαδικασία δρομολογήθηκε με σχετική εισήγηση της αντιδημάρχου, Μαρίας Καναβάκη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου εισήχθει ως κατεπείγον και αποφασίστηκε να διατεθούν 65 ταφοπέδια για όσους αποβιώσουν από την πανδημία και εάν είναι απαραίτητοι περισσότεροι τάφοι θα διατεθούν πρώτα όσοι είναι στον ίδιο τομέα και δύναται να κενωθούν μετά από εκταφή.
Με δηλώσεις της στην «Π» η αρμόδια αντιδήμαρχος οικονομικών και υπεύθυνη για τη διαχείριση των νεκροταφείων κ .Μ. Καναβάκη, τονίζει μεταξύ άλλων ότι
«στον Δήμο Ηρακλείου από την αρχή της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ο Δήμαρχος μας έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση κάθε πτυχή της νέας πραγματικότητας στην οποία καλούμασταν να λειτουργήσουμε. Η υπηρεσία Δημοτικών Κοιμητηρίων έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο και εξάλλου ήταν σε αυτές που και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε κατατάξει στην πρώτη γραμμή.
Αθόρυβα και για να μην δημιουργηθεί πανικός μεριμνήσαμε ώστε να είναι έτοιμος στο νέο κοιμητήριο ένας αριθμός κενών ταφοπεδίων . Ευτυχώς έως τώρα χρειάστηκε μόνο μια φορά να γίνει ταφή από covid 19, εκείνη του άτυχου Γερμανού επιστήμονα και πραγματοποιήθηκε με σεβασμό, προσοχή και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και οδηγίες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή της Αντιδημάρχου οι εκταφές στους τριετούς παραμονής τάφους σταμάτησαν στα μέσα Μαρτίου (με την εκκίνηση των περιοριστικών μέτρων) και άρχισαν ξανά στις 4 Μαΐου.
Αυτό έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων προφυλάξεων από την πανδημία και φυσικά για να μην αναγκάζονται οι συγγενείς εν μέσω πανδημίας να προσέρχονται στο κοιμητήριο για τέτοιους λόγους, πράγμα που θα συνιστούσε και ψυχολογική επιβάρυνση για αυτούς.
Για όσους μετατέθηκαν τα ραντεβού (περιπου 60 εκταφες), δεν τους χρεώθηκε το κόστος της τρίμηνης παραμονής.
Μάλιστα τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεκίνησαν εκ νέου και υπάρχουν περίπου επτά ραντεβού εκταφών ημερησίως, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της αντιδημάρχου από την αρμόδια υπηρεσία.