Με απεργία απαντούν στην ακρίβεια οι εργαζόμενοι
Με απεργία απαντούν στην ακρίβεια οι εργαζόμενοι

Ένας μισθός που, αν καταβάλλεται, εξατμίζεται ως τις 15 του μηνός. Ένας χειμώνας που έρχεται και αναμένεται ιδιαίτερα βαρύς για το πορτοφόλι όλων…

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου τα συνδικάτα καλούν τον κόσμο να ξεσηκωθεί μήπως και αλλάξει η πορεία προς την καταστροφή. Ήδη, πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση και τονίζουν πως αν η χώρα δε «νεκρώσει», το μήνυμα δε θα έχει σταλεί στους αποδέκτες…

Ο κ. Βοργιάς
Ο κ. Βοργιάς

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς, αναφέρει πως το κεντρικό σύνθημα της ερχόμενης απεργίας είναι πως ενώ ο πληθωρισμός τρέχει, όπως η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι. Όσοι περνούν το κατώφλι του σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο για μία απελπιστική κατάσταση.

Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι να υπογραφούν συμβάσεις που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων γιατί τώρα θρηνούμε ανθρώπινες ζωές λόγω ελλιπών μέτρων.

«Στις 9 Νοεμβρίου η συμμετοχή στην απεργία θέλουμε να είναι μαζική για να είναι ηχηρό το μήνυμα που θα στείλουμε» αναφέρει ο κ. Βοργιάς.

Θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ΕΚΗ. «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, να μαζευτούμε και να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές που ακολουθούνται και εξαθλιώνουν τα νοικοκυριά» αναφέρει.

Για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» λέει πως οι εργαζόμενοι δεν είναι αισιόδοξοι πως το πρόβλημα θα λυθεί. Χρειάζεται να γίνονται εντατικοί έλεγχοι ενώ ήδη τα προϊόντα έχουν υποστεί αυξήσεις της τάξης του 40% ακόμα και 50%. «Όσο αφορά στην ακρίβεια, έχουμε πιάσει πάτο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Σε ερώτηση τι κλίμα επικρατεί στους χώρους εργασίας, ο κ. Βοργιάς περιγράφει πως έχουμε κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και η βασική αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας που φέρνει πίεση στους εργαζόμενους.

Οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές δεν προέρχονται μονάχα από εργοδότες και προϊσταμένους αλλά ακόμα και από υποτιθέμενους συναδέλφους. «Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την αξιοπρέπεια του άλλου», τονίζει.

Ο κ. Σαλούστρος
Ο κ. Σαλούστρος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, κ. Δημόκριτος Σαλούστρος, αναφέρει πως στις 9 Νοεμβρίου κλιμακώνεται η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα από τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν μια μεγάλη μάχη ενάντια στην ακρίβεια. Πρέπει να διεκδικήσουν αυξήσεις, υπογραφή συλλογικής και κλαδικών συμβάσεων και, έστω, να κατακτήσουν τις παλιές απώλειες.

Ο μισθός δεν καλύπτει πια ούτε τις βασικές ανάγκες, «ήρθε η ώρα των εργαζομένων να δείξουν το ανάστημά τους και να απαιτήσουν μία μερίδα του πλούτου που παράγουν», τονίζει.

Όπως λέει, στον χώρο του εμπορίου τα φαινόμενα εκφοβισμού είναι καθημερινά, οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις για την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, χτυπάνε κάρτα και συνεχίζουν να δουλεύουν «μαύρα», ενώ το ωράριο σπάει σε τρία κομμάτια με δύο διακοπές την ημέρα. Επικρατούν ελαστικές μορφές απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό, «η εντατικοποίηση τσακίζει κόκκαλα, το προσωπικό δεν αναπληρώνεται ούτε στις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ το κόστος ζωής έχει αυξηθεί άνω του 40%», περιγράφει.

Για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» σχολιάζει πως είναι μία ακόμα κοροϊδία της κυβέρνησης για να δίνει ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις, να διασφαλίσει την κερδοφορία τους με το πρόσχημα ότι αντιμετωπίζει τη φτώχεια που η ίδια δημιουργεί. «Είναι απαράδεκτο το 2023 να μιλάμε για κουπόνια, αν δούμε τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων, καταγράφονται μεγάλοι τζίροι» αναφέρει.

Την ίδια ώρα, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ μετατρέπονται σε κουπόνια που είναι αναγκασμένος ο εργαζόμενους να τα εξαργυρώνει σε πολυεθνικές και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σε μαζικό κάλεσμα καλεί και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου καλεί  τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.).

«”Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με Vouchers και Pass”, είναι το κεντρικό σύνθημα.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο γενικότερα, δώδεκα (12) χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στο μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι αυτά είναι λίγα μόνο από τα μνημονιακά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που μας στέρησαν την αξιοπρέπεια και μία ζωή με όνειρα.

Η κυβέρνηση δε της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), τρία χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν συζητά αυξήσεις στους μισθούς μας, αλλά προσπαθεί με ψέματα να παραπλανήσει την κοινωνία ότι δήθεν η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από 1-1-2023 συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Και το ψέμα αυτό το καλλιεργεί την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 11%, φέρνοντας περαιτέρω ακρίβεια που εξανεμίζει ό,τι από το εισόδημα μας έχει απομείνει».